FOOD INSECURITY IN ECUADORIAN HOMES DURING CONFINEMENT BY COVID-19

 

Authors
Robayo, Carmen Viteri; Iza, Patricia Iza; Mejía, Carlos Moreno
Format
Article
Status
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Description

Food security has been affected by the COVID-19 pandemic. The objective of the research was to evaluate access to sufficient, safe and nutritious food in the population of Ecuador. For this, the Latin American and Caribbean Scale was applied, validated with Cronbach's alpha statistic (α = 0.884), 478 online surveys were received and answered with prior informed consent. The data were analyzed from a descriptive and inferential statistics using the SPSS version 22 statistical package. As a result of the study, 77.3% of the households presented a moderate level of food insecurity, compared to 13.2% with severe insecurity. One of the main concerns in 73.5% of households was running out of food. The 39.9% of households maintain a little varied diet, without healthy and nutritious foods in it, 25.2% of adults and 11.9% of children under 18 years of age skip a meal during the day (breakfast, lunch, dinner). It is worrying that some member of the household, young or adult, (between 20 and 30%) eats less than what they consider they should eat, being hungry. Regarding gender, women are the ones with the greatest food insecurity, with no significant statistical difference; likewise, those who live in urban areas show greater insecurity compared to those who live in rural areas. Food security will be one of the challenges that local governments must face to safeguard the health of the population, for which new public policies will most likely be required.
La seguridad alimentaria se ha visto afectada a causa de la pandemia por COVID-19. Siendo el objetivo de esta investigación, evaluar el acceso a alimentos suficientes, seguros y nutritivos en la población de Ecuador. Para ello se aplicó la Escala Latinoamericana y del Caribe, validada con el estadístico alfa de Cronbach (α=0,884). Se receptó 478 encuestas vía on-line, que fueron respondidas previo un consentimiento informado. Los datos se analizaron desde una estadística descriptiva e inferencial empleando el paquete estadístico SPSS versión 22. Como resultado del estudio, el 77,3% de hogares presentó inseguridad alimentaria leve y moderada, frente al 13,2% con inseguridad severa. Una de las principales preocupaciones en el 73,5% de hogares fue el quedarse sin alimentos. El 39,9% de hogares mantienen una alimentación poco variada, sin alimentos saludables y nutritivos en su dieta. Por otro lado, el 25,2% de adultos y 11,9% de menores de 18 años omiten alguna comida durante el día (desayuno, almuerzo, merienda). Preocupa que algún miembro del hogar, joven o adulto, (entre el 20 y 30%) come menos de lo que considera que debía comer, sintiendo hambre. En cuanto a género son las mujeres las que registran mayor inseguridad alimentaria, sin diferencia estadística significativa; así mismo, quienes viven en zonas urbanas muestran mayor inseguridad con respecto a los que viven en zonas rurales. La seguridad alimentaria será uno de los retos que los gobiernos locales deban enfrentar para salvaguardad la salud de la población, siendo la agricultura una de las actividades que se debe priorizar.

Publication Year
2020
Language
spa
Topic
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Revista Investigación y desarrollo
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