Saberes ancestrales de las plantas medicinales para la elaboración de guías pedagógica y el interaprendizaje en los niños y niñas del séptimo año de educación básica del centro Educativo Comunitario Intercultural Bilingüe, (cecib) “general pintag”, comunidad Cachisagua parroquia San Simón, cantón Guaranda, provincia de Bolívar, en el periodo académico noviembre 2021 – marzo 2022 - Llumiguano Lumbi, Geomayra Alexandra (2022)
Ñawpa pachamantami ñukanchik hampi yachaykunaka tiyashk kikinyari shina, ñukanchikpa hatun taytakuna,mamakunaka kay sacha yurakunawanmi hampirishpa kawsakkuna,kay hampi kikin yachaykunaka llaktakaykunapakmi wiñay,wiñayta kawsashpa shamushka,shinallatak Ecuador Mamallaktapipash awika amawta yachakkuna ,hampikkunami tiyan ashtawakarin kipa wiñak wawakunaman,kuytsakunaman, musukunamanpashmi kay sumak kawsay yachaykunataka yachachishpa katimunkuna.Kay may sumak kawsay yachayka mana pamkakunapi killkashka tiyashkachu chaymantami kay kikin yachaykunaka chinkarishpa katikun. Kay ishkak shimi kawsaypura yachaypika kanmi ñukanchik chikan,chikan kawsayta kikinyarina mirachina,wakayachina ashtawan sinchiyachispa katina kanchikñukanchik llaktakaypi,ashtawankari ñukanchik yachakuk wawakuwan yachay kunapimi ashtawan kay hampi yachaykunata riksichispa katina kanchik ama ñukanchik kikin kawsay chikarichun. Kay taripaykunaka mutsurinmi ashtawan yachaykunata tinkina wawakunapak yachaypi, kay sumak ñukanchikpak kikin kawsay yachaykunata sinchiyachina ,ñukanchik ayllullaktapi tiyashka sachakunawan,yurakunawan hampirispa katina kanchik sumak allikay kawsayta charinkapak