Estrategia didáctica del saber etnomatemático para fomentar el pensamiento lógico-matemático en los estudiantes del subnivel desarrollo de destrezas y técnicas de estudio (ddte), en la unidad educativa comunitaria intercultural bilingüe “Telmo Jiménez” Quindigua central, parroquia Guanujo, cantón Guaranda, provincia Bolívar, periodo 2024 - Agualongo Amangandi, Lizeth Nataly (2025)
Kay taripayka mashkanmi imashina ñawpa yupay yahayta tukuy yacahkukkunaman DDTE ukupi wawakunaman yachachishpa, Ishkay Simipi ayllu llaktapi Yachachk “Telmo Jiménez” yachana wasipi, kay yachaypakka kushillo ruraykunatami rurana kanchik, chickan llankaykunata allí rurashpa yuyay paskarishpa mushuk ñanta paskachishpa rikuchin, ayllu llaktapi tiyashka yurakunawan yupaypak yachayta yachankapakka yanapakta rurana, kaywanka munanchimi mushuk yupay yachaykunawan. Allimi taripana chikan yachay yanapakkunawan may allí yuyaykuna pakta yachachinkapak, chaypi tiyashka yanapakkunawan ñuktu yuyayta paskashpa katichun, ima yachaypipash sinchi yachay sakirichun, kuna punchakuna yupay ruray yachayka yachachikta rikushpallami yachay tukun, shinallatak wakinkuna killkana pirkaman yallishpapashmi pakta yachayta hapin, chikan yaparikkunata rurashpa allí hapiktukun tukuy kawsaypak charinkapak. Chaymanatami kay taripayka may sumak allí nishka kan, kaypakka chikan pankakunatami rikushpa willachikunchik imashinami ruray yupaykunata yachachishkamanta ñaupa yuyakkuna ñukanchik abya yalapi kawsak rurakuna nishka, chaypakka rikushpa, yuyarishpa, killkashpa, mashkarishpa mushuk yuyaykunatami willachishkanchik ama kunkarinkapak ñawpa yaparina yuyaykunapak rurayta