Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.

The research project was aimed at studying alkaline soils at the Technical University of Cotopaxi Sector of Salache, with a height of 2800 meters above sea level. In a sandy, frank soil with a pH of 10.40, pH was evaluated in alkaline soils where three pH improvers were used in amaranth culture (Ama...

Πλήρης περιγραφή

Αποθηκεύτηκε σε:
Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Camino Gavilanes, Jonathan Fabricio (author)
Μορφή: bachelorThesis
Γλώσσα:spa
Έκδοση: 2021
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/8077
Ετικέτες: Προσθήκη ετικέτας
Δεν υπάρχουν, Καταχωρήστε ετικέτα πρώτοι!
_version_ 1840039934576033792
author Camino Gavilanes, Jonathan Fabricio
author_facet Camino Gavilanes, Jonathan Fabricio
author_role author
collection Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi
dc.contributor.none.fl_str_mv López Castillo, Guadalupe de las Mercedes
dc.creator.none.fl_str_mv Camino Gavilanes, Jonathan Fabricio
dc.date.none.fl_str_mv 2021-08
2022-01-25T16:42:43Z
2022-01-25T16:42:43Z
dc.format.none.fl_str_mv 119 páginas
application/pdf
dc.identifier.none.fl_str_mv Camino Gavilanes Jonathan Fabricio (2021); Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021. UTC. Latacunga. 119 p.
PC-002099
http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/8077
dc.language.none.fl_str_mv spa
dc.publisher.none.fl_str_mv Ecuador : Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
dc.rights.none.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi
instname:Universidad Técnica de Cotopaxi
instacron:UTC
dc.subject.none.fl_str_mv CULTIVO DE AMARANTO
ANÁLISIS DE SUELO
SUELOS ALCALINOS
AGRONÓMICA
dc.title.none.fl_str_mv Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
description The research project was aimed at studying alkaline soils at the Technical University of Cotopaxi Sector of Salache, with a height of 2800 meters above sea level. In a sandy, frank soil with a pH of 10.40, pH was evaluated in alkaline soils where three pH improvers were used in amaranth culture (Amaranthus cruentus l.) Salache Sector, Latacunga Canton, Cotopaxi Province 2021. Three pH improvers (agricultural gypsum, urea, ammonium sulphate) were applied, with an experimental design of random complete blocks in a 3X3 1 factorial arrangement with 3 repetitions. The results achieved in the percentage of seedlings adapted in the pH improver with ammonium sulphate have an average of 83.34 %. The pH improvers used in the variable plant height in the different data-taking periods, resulting in the best average being occupied by agricultural gypsum and urea at 80 days with 5.79; 5.71 Treatment T1 (agricultural gypsum 600 kg/ha) and T4 (urea 600kg/ha). The variable number of leaves at 40 days where there is significance in the interaction A3B2 (Ammonium sulfate at a dose of 800kg/ha), with averages of 6.5; 6.47;6.37;6.3;6.2. The stem diameter variable at 40 and 60 days was significant and the coefficients of variation of 7.7 and 8.96% were obtained. In the final soil analysis the pH improver located in the first significant range is urea, with a pH of 10.40 at the beginning and at the end pH of 9.51. Therefore, it is recommended to use the urea pH improver to lower the pH of alkaline soils.
eu_rights_str_mv openAccess
format bachelorThesis
id UTC_6e3c101a7aa61f7b1ae4bcdba9178314
identifier_str_mv Camino Gavilanes Jonathan Fabricio (2021); Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021. UTC. Latacunga. 119 p.
PC-002099
instacron_str UTC
institution UTC
instname_str Universidad Técnica de Cotopaxi
language spa
network_acronym_str UTC
network_name_str Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi
oai_identifier_str oai:repositorio.utc.edu.ec:27000/8077
publishDate 2021
publisher.none.fl_str_mv Ecuador : Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)
reponame_str Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi
repository.mail.fl_str_mv .
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi - Universidad Técnica de Cotopaxi
repository_id_str 0
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/
spelling Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.Camino Gavilanes, Jonathan FabricioCULTIVO DE AMARANTOANÁLISIS DE SUELOSUELOS ALCALINOSAGRONÓMICAThe research project was aimed at studying alkaline soils at the Technical University of Cotopaxi Sector of Salache, with a height of 2800 meters above sea level. In a sandy, frank soil with a pH of 10.40, pH was evaluated in alkaline soils where three pH improvers were used in amaranth culture (Amaranthus cruentus l.) Salache Sector, Latacunga Canton, Cotopaxi Province 2021. Three pH improvers (agricultural gypsum, urea, ammonium sulphate) were applied, with an experimental design of random complete blocks in a 3X3 1 factorial arrangement with 3 repetitions. The results achieved in the percentage of seedlings adapted in the pH improver with ammonium sulphate have an average of 83.34 %. The pH improvers used in the variable plant height in the different data-taking periods, resulting in the best average being occupied by agricultural gypsum and urea at 80 days with 5.79; 5.71 Treatment T1 (agricultural gypsum 600 kg/ha) and T4 (urea 600kg/ha). The variable number of leaves at 40 days where there is significance in the interaction A3B2 (Ammonium sulfate at a dose of 800kg/ha), with averages of 6.5; 6.47;6.37;6.3;6.2. The stem diameter variable at 40 and 60 days was significant and the coefficients of variation of 7.7 and 8.96% were obtained. In the final soil analysis the pH improver located in the first significant range is urea, with a pH of 10.40 at the beginning and at the end pH of 9.51. Therefore, it is recommended to use the urea pH improver to lower the pH of alkaline soils.El proyecto de investigación tuvo como finalidad el estudio de suelos alcalinos en la Universidad Técnica de Cotopaxi sector de Salache, con una altura de 2800 msnm. En un suelo franco arenoso con un pH de 10,40, se evaluó el pH en suelos alcalinos donde se utilizó tres mejoradores de pH en el cultivo de amaranto (Amaranthus cruentus l.) sector Salache, Cantón Latacunga, provincia de Cotopaxi 2021. Se aplicaron tres mejoradores de pH (yeso agrícola, urea, sulfato de amonio), con un diseño experimental de bloques completos al azar en arreglo factorial 3X3+1 con 3 repeticiones. Los resultados alcanzados en el porcentaje de plántulas adaptadas en el mejorador de pH con sulfato de amonio tienen un promedio de 83,34 %. Los mejoradores de pH utilizados en la variable altura de planta en los diferentes periodos de toma de datos, dando como resultado que el mejor promedio lo ocupa el yeso agrícola y la urea a los 80 días con 5,79; 5,71 el tratamiento T1 (yeso agrícola + 600 kg/ha) y el T4 (urea + 600kg/ha). La variable número de hojas a los 40 días donde existe significación en la interacción A3B2 (Sulfato de amonio con una dosis de 800kg/ha), con promedios de 6,5; 6,47;6,37;6,3;6,2. La variable diámetro de tallo a los 40 y 60 días hubo significancia y se obtuvo los coeficientes de variación de 7,7 y 8,96%. En el análisis de suelo final el mejorador de pH ubicado en el primer rango de significancia es la de urea, con un pH de 10,40 de inicio y al final pH de 9,51. Por lo expuesto se recomienda utilizar el mejorador de pH urea para bajar el pH de los suelos alcalinos.Ecuador : Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)López Castillo, Guadalupe de las Mercedes2022-01-25T16:42:43Z2022-01-25T16:42:43Z2021-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis119 páginasapplication/pdfCamino Gavilanes Jonathan Fabricio (2021); Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021. UTC. Latacunga. 119 p.PC-002099http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/8077spahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxiinstname:Universidad Técnica de Cotopaxiinstacron:UTC2022-01-26T08:00:27Zoai:repositorio.utc.edu.ec:27000/8077Institucionalhttp://repositorio.utc.edu.ec/Universidad públicahttps://www.utc.edu.ec/..Ecuador...opendoar:02025-08-10T04:00:23.448927Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi - Universidad Técnica de Cotopaxitrue
spellingShingle Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
Camino Gavilanes, Jonathan Fabricio
CULTIVO DE AMARANTO
ANÁLISIS DE SUELO
SUELOS ALCALINOS
AGRONÓMICA
status_str publishedVersion
title Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
title_full Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
title_fullStr Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
title_full_unstemmed Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
title_short Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
title_sort Evaluación de tres mejoradores de pH con tres dosis en el cultivo de Amaranto (Amaranthus cruentus l.) en el sector Salache, Cantón Latacunga, provincia Cotopaxi 2021.
topic CULTIVO DE AMARANTO
ANÁLISIS DE SUELO
SUELOS ALCALINOS
AGRONÓMICA
url http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/8077