Producción de pimentón (Capsicum annuum) con la aplicación de dos bioestimulantes orgánicos.

The research project was carried out on the land of Mr. Burbano Jorge in La Maná canton, Cotopaxi province, with a geographical location WGS 84: Latitude S Oo 56'27”, Longitude W 79o 13'25”, and a height of 220 masl. The project lasted 70 days. The following objective was proposed: to stud...

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Hlavní autor: Mazzini Burbano, Gemma Sheila (author)
Médium: bachelorThesis
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Vydáno: 2023
Témata:
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description The research project was carried out on the land of Mr. Burbano Jorge in La Maná canton, Cotopaxi province, with a geographical location WGS 84: Latitude S Oo 56'27”, Longitude W 79o 13'25”, and a height of 220 masl. The project lasted 70 days. The following objective was proposed: to study the morphological variables of cayenne crop (capsicum annuum) based on the application of organic biostimulants. Three treatments were used, such as: biostimulant plant, algae extracts, and control with 7 repetitions. The results were obtained through the evaluation of variables that were taken and analyzed by Tukey's test at 5%, so allowing to know which treatment had a better productivity according to the studies. The highest yield was obtained with the biostimulant plant treatment 33466 kg/ha and the second best yield was the algae extract treatment with 24233 kg/ha. It showed that biostimulants are an alternative to produce cayenne. The economic analysis shows that the best treatment in the cultivation of cayenne, based on the application of biostimulants, is the treatment with biostimulant plant, generating an investment of $40 and allowing a profit of $9.07 that represents 23% of profitability.
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spelling Producción de pimentón (Capsicum annuum) con la aplicación de dos bioestimulantes orgánicos.Mazzini Burbano, Gemma SheilaCAPSICUM ANNUUMBIOESTIMULANTES ORGÁNICOSVARIABLES MORFOLÓGICASANÁLISIS DE COSTO DE PRODUCCIÓNAGRONOMÍAThe research project was carried out on the land of Mr. Burbano Jorge in La Maná canton, Cotopaxi province, with a geographical location WGS 84: Latitude S Oo 56'27”, Longitude W 79o 13'25”, and a height of 220 masl. The project lasted 70 days. The following objective was proposed: to study the morphological variables of cayenne crop (capsicum annuum) based on the application of organic biostimulants. Three treatments were used, such as: biostimulant plant, algae extracts, and control with 7 repetitions. The results were obtained through the evaluation of variables that were taken and analyzed by Tukey's test at 5%, so allowing to know which treatment had a better productivity according to the studies. The highest yield was obtained with the biostimulant plant treatment 33466 kg/ha and the second best yield was the algae extract treatment with 24233 kg/ha. It showed that biostimulants are an alternative to produce cayenne. The economic analysis shows that the best treatment in the cultivation of cayenne, based on the application of biostimulants, is the treatment with biostimulant plant, generating an investment of $40 and allowing a profit of $9.07 that represents 23% of profitability.El proyecto de investigación se llevó a cabo en los terrenos del Sr: Jorge Burbano en el cantón La Mana, Provincia de Cotopaxi, con una ubicación geográfica WGS 84: Latitud SOo56’27”, Longitud W 79o13’25”, con una altura de 220 msnm, tuvo una duración de 70 días. Se planteó el siguiente objetivo: estudiar las variables morfológicas del cultivo de pimentón (capsicum annuum) en base a la aplicación de bioestimulantes orgánicos. Se empleó 3 tratamientos, bioestimulante vegetal, extractos de algas y testigo con 7 repeticiones. Los resultados fueron obtenidos a través de la evaluación de variables tomadas y analizados mediante la prueba de Tukey al 5%, permitiendo así conocer que tratamiento tuvo mejor productividad según los estudios realizados. El mejor rendimiento lo obtuvo el tratamiento número 1 que pertenece al bioestimulante vegetal con 33466 kg/ha y como segundo mejor rendimiento fue el Tratamiento de extracto de algas con 24233 kg/ha, lo que muestra que los bioestimulantes son la mejor opción para poder producir pimentón. Se realizó el análisis económico del mejor tratamiento en el cultivo de pimentón a la aplicación de bioestimulantes, siendo el tratamiento bioestimulante vegetal el que genera un gasto de $40 y una utilidad de $9,07 el cual representa un 23% de rentabilidadEcuador : La Maná : Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)López Bósquez, Jonathan Bismar2023-10-23T21:22:28Z2023-10-23T21:22:28Z2023-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis81 páginasapplication/pdfMazzini Burbano Gemma Sheila, (2023); Producción de pimentón (Capsicum annuum) con la aplicación de dos bioestimulantes orgánicos. UTC. La Maná. 81 p.UTC-PIM-000733http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/11562spahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxiinstname:Universidad Técnica de Cotopaxiinstacron:UTC2023-10-23T21:22:28Zoai:repositorio.utc.edu.ec:27000/11562Institucionalhttp://repositorio.utc.edu.ec/Universidad públicahttps://www.utc.edu.ec/..Ecuador...opendoar:02025-06-29T03:33:06.087875Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi - Universidad Técnica de Cotopaxitrue
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