Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta
The present research was executed in “DON GUAYTA” sausages, the plant does not have the standardization of the processing times, consequently, the aim in to analyze the production processes for the productive improvement, through the a time study application, factors were identified, what can be imp...
Saved in:
主要作者: | |
---|---|
其他作者: | |
格式: | bachelorThesis |
語言: | spa |
出版: |
2022
|
主題: | |
在線閱讀: | http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/9593 |
標簽: |
添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
|
_version_ | 1822282054702727168 |
---|---|
author | Guamangallo Vargas, Wilson Javier |
author2 | Loachamín Topón, Lady Johanna |
author2_role | author |
author_facet | Guamangallo Vargas, Wilson Javier Loachamín Topón, Lady Johanna |
author_role | author |
collection | Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi |
dc.contributor.none.fl_str_mv | Espín Beltrán, Cristian Xavier |
dc.creator.none.fl_str_mv | Guamangallo Vargas, Wilson Javier Loachamín Topón, Lady Johanna |
dc.date.none.fl_str_mv | 2022 2023-02-15T14:44:59Z 2023-02-15T14:44:59Z |
dc.format.none.fl_str_mv | 176 páginas |
dc.identifier.none.fl_str_mv | Guamangallo Vargas Wilson Javier, Loachamín Topón Lady Johanna (2022); Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta. UTC. Latacunga. 176 p. PI-002247 http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/9593 |
dc.language.none.fl_str_mv | spa |
dc.publisher.none.fl_str_mv | Ecuador: Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC) |
dc.rights.none.fl_str_mv | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv | reponame:Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi instname:Universidad Técnica de Cotopaxi instacron:UTC |
dc.subject.none.fl_str_mv | TIEMPO ESTÁNDAR ESTUDIO DE TIEMPOS PRODUCTIVIDAD PRODUCCIÓN INDUSTRIAL |
dc.title.none.fl_str_mv | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
dc.type.none.fl_str_mv | info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
description | The present research was executed in “DON GUAYTA” sausages, the plant does not have the standardization of the processing times, consequently, the aim in to analyze the production processes for the productive improvement, through the a time study application, factors were identified, what can be improved, by proposals, which allow the enterprise to increase production and improve manufacturing processes. The type of research is descriptive as existing information was used. The Project execution began with the plant recognition, in order to focus the study, it was based on the sales history analysis to determine those products with the greatest demand, being products, such as beef sausage, pink button, smoked sausage and chorizo paisa, what represent total sales 46%, the processes were graphed, using tools, such as the Process Operation Diagram and Process Analysis Diagram, subsequently, it was made a time study to determine the standard and cycle times each process, with these result, it was identified, what the stuffing thread is the one that consumes the most time within the production cycle and according to this was made the improvement proposal. Finally, with the made proposal to increase productivity, it was gota n increase from 8 units/hour to 12 units/hour, in the beef sausage case, and it increased the production capacity from 64 to 96, which represents 128 units per month more, generating an increase in the $928 dollars income, monthly. |
eu_rights_str_mv | openAccess |
format | bachelorThesis |
id | UTC_7f20a65a5b801cd61f7741047444b51a |
identifier_str_mv | Guamangallo Vargas Wilson Javier, Loachamín Topón Lady Johanna (2022); Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta. UTC. Latacunga. 176 p. PI-002247 |
instacron_str | UTC |
institution | UTC |
instname_str | Universidad Técnica de Cotopaxi |
language | spa |
network_acronym_str | UTC |
network_name_str | Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi |
oai_identifier_str | oai:oai:repositorio.utc.edu.ec:27000:27000/9593 |
publishDate | 2022 |
publisher.none.fl_str_mv | Ecuador: Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC) |
reponame_str | Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi |
repository.mail.fl_str_mv | . |
repository.name.fl_str_mv | Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi - Universidad Técnica de Cotopaxi |
repository_id_str | 0 |
rights_invalid_str_mv | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ |
spelling | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don GuaytaGuamangallo Vargas, Wilson JavierLoachamín Topón, Lady JohannaTIEMPO ESTÁNDARESTUDIO DE TIEMPOSPRODUCTIVIDADPRODUCCIÓNINDUSTRIALThe present research was executed in “DON GUAYTA” sausages, the plant does not have the standardization of the processing times, consequently, the aim in to analyze the production processes for the productive improvement, through the a time study application, factors were identified, what can be improved, by proposals, which allow the enterprise to increase production and improve manufacturing processes. The type of research is descriptive as existing information was used. The Project execution began with the plant recognition, in order to focus the study, it was based on the sales history analysis to determine those products with the greatest demand, being products, such as beef sausage, pink button, smoked sausage and chorizo paisa, what represent total sales 46%, the processes were graphed, using tools, such as the Process Operation Diagram and Process Analysis Diagram, subsequently, it was made a time study to determine the standard and cycle times each process, with these result, it was identified, what the stuffing thread is the one that consumes the most time within the production cycle and according to this was made the improvement proposal. Finally, with the made proposal to increase productivity, it was gota n increase from 8 units/hour to 12 units/hour, in the beef sausage case, and it increased the production capacity from 64 to 96, which represents 128 units per month more, generating an increase in the $928 dollars income, monthly.La presente investigación se ejecutó en embutidos “DON GUAYTA”, la planta no cuenta con la estandarización de los tiempos de elaboración, en consecuencia, el objetivo es analizar los procesos de producción para el mejoramiento productivo mediante la aplicación de un estudio de tiempos, se identificaron factores que pueden ser mejorados a través de propuestas, que le permita a la empresa incrementar la producción y mejorar los procesos de fabricación; el tipo de investigación es descriptiva ya que se utilizó información existente, e inició con el reconocimiento de la planta, para determinar aquellos productos con mayor demanda se utilizaron datos histórico, siendo los productos como la salchicha de res, botón rosado, longaniza ahumada y chorizo paisa quienes representan el 46% del total de las ventas, se graficó los procesos mediante herramientas como el Diagrama de Operación de Procesos y Diagrama de Análisis de Procesos, posteriormente, se realizó un estudio de tiempos para determinar los tiempos estándar y de ciclo de cada proceso, con estos resultados se identificó que el subproceso de embutir es el que consume el mayor tiempo dentro del ciclo de producción y de acuerdo a ello se realizó la propuesta de mejora. Finalmente, con la propuesta realizada para aumentar la productividad, se obtuvo un incremento de 8 unidades/ hora a 12 unidades/ hora en el caso de la salchicha de res, e incrementa la capacidad de producción de 64 a 96 que al mes representa 128 unidades más, generando un incremento en los ingresos de $928 dólares al mes.Ecuador: Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)Espín Beltrán, Cristian Xavier2023-02-15T14:44:59Z2023-02-15T14:44:59Z2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis176 páginasGuamangallo Vargas Wilson Javier, Loachamín Topón Lady Johanna (2022); Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta. UTC. Latacunga. 176 p.PI-002247http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/9593spahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxiinstname:Universidad Técnica de Cotopaxiinstacron:UTC2023-02-16T08:00:56Zoai:oai:repositorio.utc.edu.ec:27000:27000/9593Institucionalhttp://repositorio.utc.edu.ec/Universidad públicahttps://www.utc.edu.ec/..Ecuador...opendoar:02025-01-26T03:45:30.503438Repositorio Universidad Técnica de Cotopaxi - Universidad Técnica de Cotopaxitrue |
spellingShingle | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta Guamangallo Vargas, Wilson Javier TIEMPO ESTÁNDAR ESTUDIO DE TIEMPOS PRODUCTIVIDAD PRODUCCIÓN INDUSTRIAL |
status_str | publishedVersion |
title | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
title_full | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
title_fullStr | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
title_full_unstemmed | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
title_short | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
title_sort | Análisis de los procesos de producción para el mejoramiento productivo en la planta de embutidos Don Guayta |
topic | TIEMPO ESTÁNDAR ESTUDIO DE TIEMPOS PRODUCTIVIDAD PRODUCCIÓN INDUSTRIAL |
url | http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/9593 |