Evaluation of edible film formulations of Nostoc sphaericum applied in the preservation of strawberries

 

Authors
Seguil Mirones, Carlos Guillermo; Mendoza Falcon, Zayuri Kantu; Casimiro Soriano, Enzo Martin
Format
Article
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Description

The high perishability rate in strawberries (Fragaria x ananassa) complicates their post-harvest storage, creating the need to develop effective means of preservation. The research studied the physicochemical qualities of strawberries coated with edible films based on Nostoc (Nostoc Sphaericum). The films were generated by immersing the fruit in solutions of Nostoc polysaccharides at 0,7% (A), 1,0% (B) and 1,3% (C) concentration (p/v). The product was stored for 8 days at room temperature (18 ± 2 ° C), subsequently the quality parameters were measured. The DBCA design was applied with a significance level of 5%. The texture was found to vary directly with the polysaccharide concentration in the coating. The average weight loss for treatments A, B, C and the pattern were 66,92%, 60,92%, 49,06% and 41,72%, respectively. In all cases, a variation of less than 0,3 was observed in the pH scale and greater than 0,3% for acidity, without significant differences. The variation in SST for the treatments was 4,9 (C), 5,2 (A) and 7,4 (B) ° brix. An extension of the useful life of 16% of strawberries up to two days was determined. It was determined that the application of Nostoc films prolong the useful life of strawberries, highlighting their performance in weight loss and texture compared to the control sample, on the descending scale C> B> A.
La alta tasa de perecibilidad en fresas (Fragaria x ananassa) complica su almacenamiento postcosecha, surgiendo la necesidad de desarrollar medios de conservación eficaces. En la investigación se estudiaron las cualidades físicoquímicas de fresas recubiertas con películas comestibles a base de Nostoc (Nostoc Sphaericum). Las películas se generaron al sumergir el fruto en soluciones de polisacáridos de Nostoc al 0,7 % (A), 1,0 % (B) y 1,3 % (C) de concentración (p/v). El producto se almacenó durante 8 días a temperatura ambiente (18 ± 2 °C), posteriormente se midieron los parámetros de calidad. Se aplicó el diseño DBCA con nivel de significancia 5%. Se determinó que la textura varía directamente con la concentración de polisacárido en la cobertura. La pérdida promedio de peso para los tratamientos A, B, C y el control fueron 66,92%, 60,92%, 49,06% y 41,72%, respectivamente. En todos los casos se observó una variación inferior a 0,3 en la escala de pH y superior al 0,3% para la acidez, sin diferencias significativas. La variación en SST para los tratamientos fue de 4,9 (C), 5,2 (A) y 7,4 (B) °brix. Se determinó una extensión de la vida útil del 16% de fresas  hasta dos días. Se determinó que la aplicación de películas de Nostoc prolongan la vida útil de fresas, resaltando su desempeño en la pérdida de peso y textura frente a la muestra control, en la escala descendiente C > B > A.

Publication Year
2021
Language
spa
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Revista Alimentos Ciencia e Ingeniería
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Derechos de autor 2021 Carlos Guillermo Seguil Mirones, Zayuri Kantu Mendoza Falcon, Enzo Martin Casimiro Soriano