TECHNOLOGIES FOR THE DEVELOPMENT OF BIOPOLYMERS, AS AN ALTERNATIVE IN THE SUBSTITUTION OF PLASTIC (PET)

 

Authors
Ramos, Sonia Graciela
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The excessive use of PET (polyethylene terephthalate) plastic and its harmful environmental impact has caused an increasing demand for sustainable alternatives for the production of bioplastics, for this reason it is essential to determine materials that guarantee the required physical properties, promoting the research and development of new environmentally friendly products. Biopolymers produced from starches are biodegradable compounds that can be used for the production of product packaging due to the characteristics they present, which guarantee health, quality, and conservation. Which, investigations have been carried out to apply different technologies, for the use of potato starch, cassava, corn among others.  
El uso desmedido del plástico PET (polietilén tereftalato) y su dañino impacto ambiental ha causado una ascendente demanda de alternativas sostenibles, para la producción de bioplásticos, por tal motivo es de carácter fundamental la determinación de materiales que garantice las propiedades físicas requeridas, impulsando la investigación y desarrollo de nuevos productos amigables con el medio ambiente. Los biopolímeros producidos a partir de almidones, son compuestos biodegradables que pueden utilizarse para la elaboración de empaques para productos por las características que presentan, las cuales garantizan la salubridad, la calidad, y la conservación.  Lo cual, investigaciones se han realizado para aplicar diferentes tecnologías, para el uso del almidón de papa, yuca, maíz entre otros.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
Repository
Revista Alimentos Ciencia e Ingeniería
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https://revistas.uta.edu.ec/erevista/index.php/aci/article/view/1034
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2021 Sonia Graciela Ramos