FOOD CONTAMINATION BY POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS: IMPACT ON PUBLIC HEALTH AND LEGISLATION IN MEXICO

 

Authors
Reyes, Héctor
Format
Article
Status
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Description

Compounds formed during food storage, processing and preparation constitute one of the main exogenous sources of genotoxic and carcinogenic compounds. In heated foods, PAHs represent a priority group of chemical contaminants with long-term adverse health effects. The objective of this work is to highlight the presence of PAHs in food and the health risk that is implied by not having a sanitary control in our country. According to the observed results, the highest levels of PAHs were found in smoked fish (1461.79 μg / kg), tea, coffee and cocoa drinks (1406.4 μg / kg), farm mussels (1314.45 μg / kg) and wild (905.66 μg / kg), marinated grilled chicken (457.3 μg / kg) and raw fish (401 μg / kg). In all cases the values ​​allowed by the European Commission (EC) are exceeded. This review allowed us to know some quantification methods and quantities of PAHs present in food. In Mexico there is no health regulation in this regard, so it is imperative that at least the regulatory entities in our country adhere to the regulations established by the CE.
Los compuestos formados durante el almacenamiento, procesado y preparación de los alimentos constituyen una de las principales fuentes exógenas de compuestos genotóxicos y carcinogénicos. En los alimentos calentados, los HAPs representan un grupo prioritario de contaminantes químicos con efectos adversos para la salud a largo plazo. El objetivo de este trabajo es poner de manifiesto la presencia de HAPs en alimentos y el riesgo para la salud que implica el no contar con un control sanitario en nuestro país. De acuerdo con los resultados observados, los niveles más altos de HAPs, se encontraron en pescados ahumados (1461.79 μg/kg), bebidas de té, café y cacao (1406.4 μg/kg), mejillones de granja (1314.45 μg/kg) y silvestres (905.66 μg/kg), pollo a la parrilla marinado (457.3 μg/kg) y pescado crudo (401 μg/kg). En todos los casos se exceden los valores permitidos por la Comisión Europea (CE). Esta revisión permitió conocer algunos métodos de cuantificación y cantidades de HAPs presentes en alimentos. En México no existe regulación sanitaria al respecto, por lo que resulta imperioso que por lo menos las entidades regulatorias en nuestro país se unan a la normativa establecida por la CE.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
Repository
Revista Alimentos Ciencia e Ingeniería
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https://revistas.uta.edu.ec/erevista/index.php/aci/article/view/1049
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Derechos de autor 2021 Héctor Reyes