La actividad física y el estado nutricional en médicos

 

Authors
Montaluisa V., Fabián; Correa A., Fabricio; Sánchez, Jorge; Guamán G., William; Paz C., Washington; Montoya V., Esteban; Vallejo E, Sebastián
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Context: due to their knowledge about physical well-being and how to achieve it, healthcare professionals ought to set the example for the community in general regarding a healthy lifestyle based on eating good food and exercising. However, in real terms, there are no data available concerning the physical condition, level of activity and nutrition of health professionals.Objective: to establish the degree of excess weight and physical activity of the medical practitioners working at IESS (National Health Service) Hospital San Francisco in Quito. Subjects and methods: This is an epidemiologic cross-sectional descriptive study aimed at defining the prevalence of excess weight of medical personnel using BMI, IPAQ (short version) and a food consumption survey.Principal measurements: physical activity, nutritional condition, added salt, consumption of saturated fats and fruits.Results: the number of medical professionals taking part was 80, out of which 46, i.e. 57.5%; IC95%: 46.57%-67.74%) are women. 86.2% of the subjects are between 30 to 50 years of age. The IPAQ classification indicated that half of the participants (50%; n=40; IC95%: 39.30%-60.70%) undertake a moderate form ofphysical activity such as walking, and that just 17 (21.3%; IC: 13.71%-31.42%) of the participants perform vigorous physical workouts. Females walk more than males (33% vs. 18%). Moreover, 53.8% (n= 43); IC95%: 42.9 – 64.3% health practitioners are classed as overweight or obese. The males tended to be more overweight/obese than the females: (30% vs. 24%). Also, 41.3 % of the subjects admitted adding salt to their food daily, and 22.5% knowingly consume saturated fats. Regarding the consumption of fruits and vegetables, 60% (n=48); IC: 49.05%-70.04% revealed that they have moderate or relevant consumption of these products. There is a correlation between increased physical activity and decreased BMI whereby the average BMI tends to go down.Likewise, those participants with decreased physical activity, tended to put on weight.Conclusion: half of the medical personnel are overweight. Due to additional external influences, physical activity is not the only determining factor for weight loss among the medical staff analysed.
Contexto: el personal médico, debido a su conocimiento sobre la salud física y los medios para mantener la misma, constituye un ejemplo para la comunidad en general de un correcto estilo de vida en base a una alimentación saludable y la realización de ejercicio, pero la realidad es que no se conocen datos sobre elgrado de actividad física y la nutrición del personal sanitario y su estado físico.Objetivo: establecer la prevalencia de sobrepeso y describir el nivel de actividad física del personal médico que labora en el Hospital San Francisco del IESS, de la ciudad de Quito.Sujetos y métodos: se realizó un estudio epidemiológico descriptivo transversal para describir la prevalencia de sobrepeso del personal médico, para lo cual se utilizó el IMC, el IPAQ versión corta y un cuestionario de consumo de alimentos.Mediciones principales: actividad física, estado nutricional, adición de sal, consumo de grasas saturadas y frutas.Resultados: se estudiaron 80 profesionales médicos, de los cuales 46, ( 57,5%; IC95%: 46,57%-67,74%) son mujeres. El 86,2% de los sujetos se encuentran en el rango de edad de 30 a 50 años. La clasificación realizada según la encuesta IPAQ, demostró que la mitad de los participantes (50%; n=40; IC95%: 39,30%-60,70%) realizan una actividad física leve, también denominada “caminata”, y que solo 17 (21,3%; IC: 13,71%-31,42%) de los participantes realizan actividad física vigorosa. Las mujeres caminan más que los hombres (33% vs. 18%). El 53,8% (n= 43); IC95%: 42.9 – 64.3% de los médicos tienen sobrepeso y obesidad. Los hombres tienen mayor sobrepeso y obesidad que las mujeres (30% vs. 24%). El 41,3 % afirmaron que si agregan sal a sus alimentos diarios. El 22.5% si consumen grasas saturadas. En relación al consumo de frutas y verduras, el 60% (n=48); IC: 49,05%-70,04% revelaron que poseen un consumo moderado y relevante de estos productos. Habría cierta relación entre el incremento de actividad física y la disminución de IMC, la mediana del IMC tiende a disminuir. Igualmente, quienes disminuyen la actividad física incrementan el peso.Conclusión: la mitad del personal médico tiene sobrepeso. Debido a factores externos adicionales, la actividad física no es un determinante único para la reducción de peso en el personal médico

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Actividad física
Ejercicio
Encuestas nutricionales
Peso corporal
Profesionales médicos
physical activity
Exercise
Nutritional surveys
Body weight
Healthcare professionals
Repository
Revista Ciencias Médicas
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Derechos de autor 2019 Fabián Montaluisa V., Fabricio Correa A., Jorge Sánchez, William Guamán G., Washington Paz C., Esteban Montoya V., Sebastián Vallejo E