ASSESSMENT OF HOTEL INDUSTRY WORKERS’ KNOWLEDGE ON PROTOCOLS OF BIOSAFETY INVOLVING SARS-COV-2 IN THE PROVINCE OF TUNGURAHUA

 

Authors
González, Angélica
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The effects of the new disease called coronavirus [COVID-19] caused by SARS-CoV-2 has generated uncertainty in all work areas, and among the most affected is tourism - hotel activity. For this reason, the objective of the study is to assess the level of knowledge and application of biosecurity protocols that workers in the hotel industry have in the province of Tungurahua. In order to achieve this objective a cross-sectional descriptive quantitative investigation was carried out through the application of an instrument validated through the Cronbach coefficient in 77%, which demonstrated consistency in the items used for the study sample that were 87 workers from 211 hotel establishments in the province of Tungurahua. The staff members observed work in different departments: direction and management, reception, maintenance service, restaurant, kitchen, bars, housekeeping, and tourist entertainment. These individuals were chosen through non-probability sampling for convenience technique and the information was collected through the application of a pre-test and post-test for 87 respondents, respectively, that were classified to plan and develop 8 modules that converge in an online training course on hotel biosafety protocols, education, and e-learning. This allowed to strengthen learning and awareness of one of the transversal axes, as it is the security for the reactivation of tourism activity at the local and national level.
Los efectos de la nueva enfermedad denominada coronavirus [COVID-19] causada por el SARS-CoV-2 ha generado incertidumbre en todas la áreas laborales, y entre las más afectadas está la actividad turística – hotelera; por esta razón, el objetivo del estudio es evaluar el nivel de conocimiento y aplicación de los protocolos de bioseguridad que poseen los trabajadores del sector hotelero en la provincia de Tungurahua; para lo cual se realizó una investigación cuantitativa de tipo descriptiva transversal a través de la aplicación de un instrumento validado a través del coeficiente de Cronbach en un 77% demostrando consistencia entre los ítmes empleados a la muestra del estudio que fueron 87 trabajadores de 211 establecimientos hoteleros de la provincia de Tungurahua, que se desempeñan en diferentes departamentos: dirección y gerencia, recepción, servicio de mantenimiento, restaurante, cocina, bares, ama de llaves y animación turística mediante un muestreo no probabilístico por conveniencia. La información se recolectó por medio de la aplicación de un pre-test y post-test para 87 encuestados, respectivamente, mismos que fueron clasificados para planificar y desarrollar 8 módulos que convergen en un curso de capacitación online sobre los protocolos de bioseguridad hotelera, educación e-learning que permitió fortalecer el aprendizaje y la toma de conciencia sobre uno de los ejes transversales, como es la seguridad para la reactivación de la actividad turística a nivel local y nacional

Publication Year
2020
Language
spa
Topic
Repository
Revista Investigación y desarrollo
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Derechos de autor 2020 Investigación & Desarrollo