Effects of packaging on taste sensory perception of black chocolate bars in centennial consumers

 

Authors
González Loyola, Pablo Arturo; Saldaña Quizhpe , Karla Inés
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Currently, packaging is one of the most significant marketing tools because beyond protecting and making the product functional, it becomes a psychological-sensory attraction on perceptual consumer process, which is the reason of food industry analyzes the influence in order to improve its development and management. The investigation aims to determine the effect that packaging has on the sensory taste perceptions of Centennials consumers, a quasi-experimental design is applied, where the same dark chocolate is wrapped in different styles of packaging and then it is delivered to several experimental groups. Their responses are statistically analyzed through ANOVA, Chi Square test and Spearman's correlation tests. As result, the packaging has an effect on the sensory taste perceptions of the Centennials. This effect is a different taste perception of premium packaging chocolate wrapped which is tested like more pleasant than standard packaging chocolate wrapped.
Actualmente el packaging es una de las herramientas más significativas del marketing, pues más allá de proteger y hacer funcional al producto, se constituye como un atractivo psicológico-sensorial que interviene directamente en al proceso perceptual del consumidor, por lo que cada vez más la industria alimentaria se encuentra analizando su influencia para mejorar su desarrollo y gestión. La investigación tiene como fin determinar el efecto que tiene el packaging en las percepciones sensoriales gustativas de consumidores Centennials, se aplica un diseño cuasi experimental, en donde, se entrega un mismo chocolate negro envuelto en distintos estilos de packaging a varios grupos experimentales y sus respuestas se analizan estadísticamente a través de pruebas ANOVA, Chi Cuadrado y correlación de Spearman, estableciendo como resultado que el packaging tiene  efecto en las percepciones sensoriales gustativas de los Centennials, siendo más agradable la percepción gustativa del chocolate envuelto en packaging premium que el envuelto en packaging estándar.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
Packaging
Sensory evaluation
perception
effect
centennials
Envase
evaluación sensorial
efecto
percepciones
centennials
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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