Orgánicos urbanos biopreparations and composting of urban organic waste

 

Authors
Aveiga Villacis, Einstein Churchill; Alcívar Murillo, Rubén Melquiades; Cañarte García, Francisco Horley; Vera Delgado, Hebert Edison
Format
Article
Status
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Description

This study aimed at evaluating the effect of microbial biopreparations on accelerating the composting process of organic wastes generated at the Laica Eloy Alfaro de Manabí University. We used 170 kg wooden boxes with the starting material, which was inoculated with composting accelerators in three treatment combinations: T1, control (without inoculation); T2, Commercial EM and T3, native microorganisms. The inoculation was sprayed at the start of the composting process, which lasted eight weeks. During this period, we monitored pH, moisture content and temperature. At the end of the process, we carried out physical and chemical analysis, and phytotoxicity tests using cow pea seeds (Vigna unguiculata). The results showed that temperature, pH and moisture content did not vary significantly. However, compost stability and ripeness indicators (C/N, MO, N, P), microelements and the seed germination index were most favorable with the compost that was inoculated with native microorganisms, reaching optimum levels in accordance with the Colombian 5187 Technical Standard. The results showed that the inoculation was efficient in the composting process, and the resulting product can be used as an agricultural input.
El trabajo tuvo como objetivo evaluar la aplicación de biopreparados microbianos como aceleradores del proceso de compostaje de residuos orgánicos generados en la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. En el proceso se emplearon cajoneras de madera que contenian 170 kg de material inicial, el cual fue inoculado con los aceleradores del proceso de compostaje, ensayando tres variantes: T1, testigo (sin inoculo); T2, EM comercial y T3, microorganismos nativos. El inóculo fue asperjado al inicio del proceso de compostaje que duró ocho semanas, en este lapso se monitoreó pH, humedad y temperatura. Al final del proceso se tomó una muestra compuesta de cada tratamiento y se realizaron determinaciones físico-químicas y pruebas de fitotoxicidad empleando semillas de caupi (Vigna unguiculata). Los resultados determinaron que la temperatura, pH y humedad no variaron significativamente; sin embargo, los indicadores de estabilidad y madurez del compost (C/N, MO, N, P, microelementos y porcentaje de germinación de semillas de caupi fueron favorables en el compost que había sido inoculado con microorganismos nativos, alcanzando valores óptimos, según la norma técnica colombiana 5167. Los resultados demuestran que los inóculos son eficientes en el proceso de compostaje y que el compost obtenido puede ser utilizado con fines agrícolas.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
Repository
Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2016 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103