ACTIVIDAD PROBIÓTICA DE Saccharomyces cerevissiae, EN INDICADORES PRODUCTIVOS DE POLLOS ROSS 308

 

Authors
Ferrín, Roberto Javier; Vera Párraga, Ramón Milciades; Muñoz Cedeño, Jesús; Arteaga Chávez, Fátima; Palma Avellan, Ana María; De la Cruz, Laura; Reina Gallegos, Sixto
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

We evaluated the probiotic activity of Saccharomyces cerevisiae on production and health parameters of 240 Ross 308 chickens from the fifteen days old, with an average weight of 273.84 g were randomly divided into four treatments: control and three levels of probiotic: T1 = 0 g, T2 = 1 g, 2 g T3 = T4 = 3 g of S. cerevisiae added per kg of food, isoenergetic diets that were isocaloric and provided in three phases: from day 15 to 28, day 29 to 35 and day 36 to 42, when they were slaughtered. From the fifth week, significant differences (P <0.05) between treatment four and the remaining treatments in live weight, weight gain partial and cumulative weight gain. There were no significant differences (P> 0.05) on feed intake, feed conversion and mortality among treatments. We conclude that the inclusion of 3 g kg of S. cerevisiae kg-1 diet significantly improved weight gain in Ross 308 chickens.
Se evaluó la actividad probiótica de Saccharomyces cerevisiae sobre parámetros productivos y de salud de 240 pollos Ross 308 desde los quince días de edad, con un peso promedio de 273.84 g, distribuidos aleatoriamente en cuatro tratamientos: testigo y tres cantidades de probiótico: T0= 0 g , T1=1 g, T2= 2 g y T3= 3 g de S. cerevisiae adicionados por kg de alimento, se suministraron dietas isocalóricas e isoenergéticas en tres fases en función de la edad de las aves: del día 15 al 28, del 29 al 35 y del 36 al 42 o sacrificio. De la semana cinco en delante se observó diferencias significativas (P<0.05) entre tratamientos, en donde T3 mostró mejor peso vivo, ganancia de peso parcial y ganancia de peso acumulada. No se registraron diferencias significativas (P>0.05) en el consumo de alimento, conversión alimenticia y mortalidad entre tratamientos. Se concluye que la inclusión de 3 g S. cerevisiae kg-1 de alimento mejora significativamente la ganancia de peso en pollos Ross 308.

Publication Year
2010
Language
spa
Topic
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Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2010 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103