Alternatives for planting sweet potato (Ipomoea batatas l.) in themunicipality of Jaramijó, Province of Manabí

 

Authors
Motato Alarcón, Nelson Enrique; Cevallos Pinargote, Luz Apolonia; Pincay Menendez, Joffre Daniel; Anchundia Betancourt, Carlos Eduardo; Anchundia Muentes, Manuel Eduardo
Format
Article
Status
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Description

The research was carried out between August 2014 and January 2015 in the Municipality of Jaramijó, Province of Manabí. The objective was to generate technological information regarding (1) varieties, (2) plant spacing and (3) rail lengths in sweet potato growing. In addition, we performed an economical analysis of the 18 treatments, which were distributed in 3 replications using a Randomized Complete Block design and a 2x3x3 factorial arrangement. Through data analysis of factors such as number of guides per plant, foliage production, number of sweet potatoes and fresh roots per hectare, we found that Toquecita variety was more productive than Guayaco Morado. The best combination effect was that of Toquecita variety planted at 0.50 m or 0.30 m between plants, and 0.50 m guides. In economic terms, we recommended Toquecita variety, planted at 0.40 m to 0.50 m and 0.30 to 0.50 m guides, as the alternative with external commercialization and/or industrial manufacturing capability. National consumers also prefer Guayaco Morado variety planted at 0.50 m and 0.40 to 0.50 m guides.
El trabajo se realizó entre agosto/2014 y enero /2015, en el cantón Jaramijó, provincia de Manabí, tuvo el propósito de generar información tecnológica relacionada con variedades (2), distancias entre plantas 3) y longitudes de guía (3), en el cultivo de camote; complementariamente se hizo un análisis económico de los 18 tratamientos, distribuidos en tres repeticiones, en un diseño de Bloques Completos al Azar bajo un Arreglo Factorial 2x3x3. El análisis estadístico de los datos: números de guía por planta, producción de follaje y número de camotes y rendimiento de raíces frescas por hectárea que permitieron determinar que la variedad Toquecita fue más productiva que Guayaco Morado, la mejor combinación fue la variedad Toquecita sembrada a 0,50 m o 0,30 m de distancia entre plantas y con guías de 0,50 m de tamaño. Económicamente, la alternativa con fines de comercialización externa y/o producción industrial de alimentos recomendada es la de utilizar Toquecita sembrada a 0,40 m o 0,50 m entre plantas y con guías de 0,30 m o 0,50 m de longitud; otra opción que considera la preferencia de los consumidores en el mercado nacional, es la de emplear Guayaco Morado, sembrado a 0,50 m entre plantas y con guías de 0,40 m o 0,50 m de longitud.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
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Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2016 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103