Milk agrifood chain, a cuban case

 

Authors
Sablón Cossío, Neyfe; Pérez Quintana, Manuel; Hernández Nariño, Arialys; Romero Álvarez, Aimee; López Joy, Teresita
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

At the moment, weaknesses in food supply at Cuban supply network coexist, therefore, it is a challenge to increase produc- tion and to reduce the logistic gaps that join the primary production with the commercialization companies, in order to provide consumers with fresh and processed food. This study aims to identify the potential improvement opportunities in the agrifood chain of cow’s milk produced in an area of Cuba at local and regional level. In general, the focus on agrifood chain has a positive impact on meeting the food needs of customers, eases the availability of fresh food in the region, and delivers the supply chain diagnostic as a social contribution. It could be concluded that the deficiency identified in the chain is the low development of the product, customer service, and collaborative performance. They have weaknesses that impact on the final consumer satisfaction.
En la actualidad coexisten debilidades en el abastecimiento de alimentos en las cadenas de suministros cubanas, por ello es un reto elevar la producción y disminuir las brechas en la logística que une la producción primaria y las comercializadoras, para ofrecer alimentos frescos o procesados a los consumidores. Esta investigación tiene el objetivo de identificar las posibles oportunidades de mejoras de la cadena agroalimentaria de la leche de vaca producida en una zona de Cuba, de alcance local o territorial, a partir de un análisis de la cadena. En general, el enfoque en cadenas agroalimentarias impacta de forma positiva en la satisfacción de las necesidades alimentarias del cliente, facilita la disponibilidad de alimentos frescos en el territorio, aporte social el diagnóstico de cadenas de suministro. Se concluye que la deficiencia identificada en la cadena es el bajo desarrollo del producto y servicio al consumidor y el desempeño colaborativo. Presenta debilidades que impactan en la satisfacción del cliente final.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Repository
Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
Get full text
http://espamciencia.espam.edu.ec/index.php/Revista_ESPAMCIENCIA/article/view/155
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2018 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103