Effect of cow and chicken manure compost teas on pepper (Capsicum annum L.) production

 

Authors
Medranda Vera, Edison Fabián; Cedeño García, Galo Alexander; Cargua Chávez, Jessica Elizabeth; Soplín Villacorta, Hugo; Lucas Vidal, Leonel Rolando
Format
Article
Status
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Description

The objective of this research was to assess the effect of various concentrations of cow and chicken manure compost tea (used as nutrient source) on pepper productivity. Treatments consisted of cow and chicken manure tea at doses of 30, 60, 90, 120 y 150 L.ha-1, plus a chemical treatment consisting of 100 kg of urea fertilizer ha-1 and a control treatment. Compost tea treatments were applied in drench on days 15, 30 and 45 after transplant. We used the Randomized Complete Block Design with four replications. The main variables under study were average produce weight (g) and yield performance ((Mg.ha-1). We obtained significant differences in the two variables (p≤0.001. The 150 L.ha-1 cow and chicken manure doses had the best average produce weight and yield performance (121 y 127 g, y 32.2 y 34.7 Mg.ha-1, respectively). In contrast, the chemical and absolute control treatments had the lowest average produce weight and yield performance (101 y 84 g, y 23.8 y 17.9 Mg.ha-1, respectively). With respect to compost tea type and doses, chicken manure tea doses had higher performance than the equivalent cow manure tea doses. For this reason, from the experiment, it can be concluded that chicken manure tea is the best option for delivering organic nutrients to pepper crops.
El objetivo fue evaluar la respuesta del cultivo de pimiento dulce a varias concentraciones de biol de estiércol de bovino y de gallinaza como fuentes de nutrientes. Los tratamientos fueron biol de bovino y de gallinaza a dosis de 30, 60, 90, 120 y 150 L.ha-1, mas un tratamiento químico a base de 100 kg de urea.ha-1 y un testigo absoluto. Los tratamientos a base de biol fueron aplicados en drench a los 15, 30 y 45 días después del trasplante. El diseño utilizado fue el de Bloques Completos al Azar con cuatro repeticiones. Las principales variables evaluadas fueron peso promedio del fruto (g) y rendimiento total de frutos Mg.ha-1. Se obtuvo diferencias significativas para ambas variables al mismo nivel de significación (p≤0.001), la dosis de 150 L.ha-1 de los bioles de bovino y de gallinaza produjeron los mayores pesos promedio y rendimientos de fruto, con 121 y 127 g, y 31,9 y 34,7 Mg.ha-1, respectivamente. En contraste, el testigo químico y el absoluto resultaron los menores pesos promedio y rendimientos de fruto, con 101 y 84 g, y 23,8 y 17,9 Mg.ha-1, respectivamente. El rendimiento con la mejor dosis del biol de gallinaza superó el rendimiento de la dosis homóloga del biol de bovino, por lo que, bajo las condiciones donde se desarrolló el experimento, el biol de gallinaza se muestra como la mejor opción para la nutrición orgánica del pimiento.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
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Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2016 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103