Plan de mejoramiento de la Asociación de Productores y Comercializadores Agrícolas Porvenir ubicado en el Valle del Chota

 

Authors
Fernández Gordón, Jonathan Eduardo
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This paper focuses on the analysis of the administrative and technical management of the Association of Producers Porvenir - Valle del Chota, peasant organization of small farmers engaged in the production and marketing of prickly pear fruit (Opuntia ficus). The main objective is to establish the improvement plan that allows maximize the management of the organization, oriented to improve production processes and marketing; the analyzes identify areas where action must be taken to achieve an improvement in both the productive part (crop yields) as well as on the business side (post-harvest and product quality), which will increase the income of the organization, and therefore the benefit for its members. According to secondary information research, concerning production techniques that increase crop yield and post-harvest processes that improve and maintain product quality, it has been determined that it is necessary for the organization to invest in technology to thereby increase the added value of their product. In addition, through the collection of primary information with the organizations directives and its partners, it has revealed the organizations weaknesses, and on that basis determine the area of intervention to establish the plan for improvement of the organization.
El presente trabajo está enfocado en el análisis de la gestión administrativa y técnica de la Asociación de Productores Porvenir – Valle del Chota, organización campesina de pequeños productores que se dedican a la producción y comercialización de fruta de tuna (Opuntia ficus). El principal objetivo es establecer el plan de mejora que permita dinamizar la gestión de la organización, orientándose a mejorar los procesos de producción y comercialización; el análisis establece cuáles son las áreas en donde se debe intervenir para lograr una mejora tanto en la parte productiva (rendimientos de los cultivos), así como en la parte comercial (poscosecha y calidad del producto), lo que permitirá incrementar los ingresos de la organización, y por ende el beneficio para sus socios. Según investigación de información secundaria referente a técnicas de producción que incrementen el rendimiento de los cultivos, así como de procesos poscosecha que mejoren y mantengan la calidad del producto, se ha determinado que es necesario que la organización invierta en tecnología para de esta manera incrementar el valor agregado de su producto.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
PLANEACIÓN EMPRESARIAL
INDUSTRIA AGRÍCOLA
SOCIEDADES MERCANTILES
IMBABURA-ECUADOR
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
Get full text
http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/6129
Rights
openAccess
License