Determinación de pH salival en estudiantes de la Facultad de Gastronomía de la Universidad de las Américas luego del consumo de bebidas azucaradas, en el período 2017

 

Authors
Muñoz Tinta, Katya Jakelyn
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The salivary pH in relation to sweeteners currently used in beverages, is unknown by frequent consumers, which causes dental pathologies such as erosion and caries, these are a public health concern in Ecuador due to its advanced increase. Objective: To determine the salivary pH in students of the Faculty of Gastronomy of the UDLA, to compare salivary pH values after the consumption of two sugary drinks with different sweeteners, but the same pH. Material and Methods: pH value 2 was verified in Valley Juice and Pure Cream Refreshment (Orange flavor in both); first drink had Sugar followed by Sucralose and Acesulfame K, and the other: Sucralose. The research was with quantitative design, experimental and longitudinal type with 80 students; three samples were taken: initial (fast), at the first minute and 20 minutes after consuming the drink, with a pH test strip (MACHEREY-NAGEL). For the measurement of the sample, it was divided into two groups in a random way; in the first session the volunteers were asked to taste and consume 60ml of drink, each group tasted a different drink. On another day, it was done in the same way, but with another drink. Results: The sample consisted of 65% men and 35% women. The age that predominated with 55% was between 18 and 20 years. 100% had an initial salivary pH of 6.5 - 7. After the first minute, similarity was obtained, 81.3% with 5.9 - 5.5; 10% with 5.4 - 5. After 20 minutes of consumption of Juice del Valle, there were no significant changes to the first minute; but there were increases in pH after the consumption of Refresco de Pura Crema, 81.3% with 6.4 - 6; 10% to 5.9 - 5.5; a percentage of 8.8 maintained its initial pH even when consuming both beverages. Conclusion: Salivary pH values for both beverages had the same behavior after 1 minute of ingestion. However, 20 minutes after consumption of Refresco Pura Crema (sweetener Sucralose), in relation to Juice del Valle (sweeteners: Sugar, Sucralose and Acesulfame K) there was a rise in pH in the saliva.
El Ph salival con relación a endulzantes utilizados actualmente en bebidas, es desconocido por consumidores frecuentes, lo que provoca patologías dentales tales como erosión y caries, éstas son una preocupación de salud pública en Ecuador por su avanzado incremento. Objetivo: Determinar el Ph salival en estudiantes de la Facultad de Gastronomía de la UDLA, para comparar los valores de Ph salival luego del consumo de dos bebidas azucaradas con diferentes endulzantes, pero igual Ph. Material y Métodos: Se comprobó valor de Ph 2 en: Jugo del Valle y Refresco Pura Crema (sabor a Naranja en ambas); primera bebida tuvo Azúcar seguida de Sucralosa y Acesulfame K, y la otra: Sucralosa. La investigación fue con diseño cuantitativo, tipo experimental y longitudinal con 80 estudiantes; se realizó la toma de 3 muestras: inicial (ayuno), al primer minuto y 20 minutos de haber consumido la bebida, con tira reactiva de Ph (MACHEREY-NAGEL). Para la medición de la muestra se dividió en dos grupos de forma aleatoria; en la primera sesión se pidió a los voluntarios que degustasen y consumieran 60ml de bebida, cada grupo probó una bebida distinta. En otro día, se realizó de igual manera, pero con otra bebida. Resultados: La muestra estuvo conformada por hombres en 65% y por mujeres en 35%. La edad que predominó con 55% estuvo comprendida entre 18 a 20 años. El 100% tuvieron Ph salival inicial de 6,5 - 7. Luego del primer minuto se obtuvo similitud, 81,3% con 5,9 – 5,5; 10% con 5,4 – 5. Después de 20 minutos del consumo de Jugo del Valle, no hubo cambios significativos al del primer minuto; pero existieron ascensos de Ph luego del consumo del Refresco de Pura Crema, 81,3% con 6,4 – 6; 10% a 5,9 – 5,5; un porcentaje de 8,8 mantuvo su Ph inicial aun consumiendo las dos bebidas. Conclusión: Los valores de Ph salival para ambas bebidas tuvieron igual comportamiento transcurrido 1 minuto de su ingestión. Sin embargo, 20 minutos tras consumo de Refresco Pura Crema (endulzante Sucralosa), en relación al Jugo del Valle (endulzantes: Azúcar, Sucralosa y Acesulfame K) hubo ascenso del Ph en la saliva.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
SALUD BUCAL
PH SALIVAL
HÁBITOS ALIMENTICIOS
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/8534
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