Incidencia de los tipos de Salmonella en los huevos de gallina criolla que se expenden en los mercados de Guaranda, Chimbo y San Miguel

 

Authors
Solano Buñay, Cristopher Santiago
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In the city of Guaranda, Chimbo and San Miguel of the Province of Bolivar, located s an average altitude of 2668 meters above sea level, it was studied to determine the incidence of the types of Salmonella in eggs creole chicken which are sold in the markets of Guaranda, Chimbo and San Miguel. qualitative description statistical model was applied, 297 samples were analyzed on 99 eggs being analyzed both shell and contents (yolk - clear). numbers, percentages, means, frequencies and graphics were appointed. Planted research objectives were achieved in full: i) To establish the degree of incidence of Salmonella in eggs marketed Creoles. ii) Identify Salmonella serotypes. The methodology used were appropriate, using rigorously the steps of the scientific method. The experimental variables and results were adequate; 2% prevalence in shell eggs; 0% prevalence in white and yolk; Serotyping Salmonella enteritidis in shell; Origin Guaranda, San Miguel Chimbo and 100%; 0.67% incidence. The conclusions of the work are concise and illustrative, aimed at checking the initial hypothesis. Finally, this investigation found that the incidence of the types of Salmonella in eggs is low and creole chicken was related to disease control measures at the level of this food production, handling, transport and storage sites production and sale
En la Ciudad de Guaranda, Chimbo y San Miguel de la Provincia de Bolívar, ubicadas s una altitud media de 2668 msnm, se estudió determinar la incidencia de los tipos de Salmonella en los huevos de gallina criolla que se expenden en los mercados de Guaranda, Chimbo y San Miguel. Se aplicó un modelo estadístico cualitativo descriptivo, se analizaron 297 muestras en 99 huevos, siendo analizadas tanto en cáscara como contenido (yema - clara). Se designó números, porcentajes, medias, frecuencias y gráficos. Los objetivos plantados para la investigación fueron alcanzados en su totalidad: i) Establecer el grado de incidencia de Salmonella en huevos criollos comercializados. ii) Identificar los serotipos de Salmonellas. La metodología empleada fueron las adecuadas, empleando con rigurosidad los pasos del método científico. Las variables experimentales y resultados fueron los adecuados; Prevalencia el 2% en cascara de huevos; Prevalencia 0% en clara y yema; Serotipificación Salmonella enteritidis en cascara; Procedencia Guaranda, Chimbo y San Miguel el 100%; Incidencia 0.67%. Las conclusiones del trabajo son concisas e ilustrativas, orientadas a la comprobación de la hipótesis inicial. Finalmente esta investigación determinó que la incidencia de los tipos de Salmonella en los huevos de gallina criolla es baja y estuvo relacionada con las medidas de control sanitario de este alimento a nivel de producción, manipulación, transporte y almacenamiento en sitios de producción y venta.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
HUEVOS
SALMONELOSIS
REVEAL
FISIOLOGÍA
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
Get full text
http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1632
Rights
openAccess
License