Estudio de impacto del proyecto prolocal en las organizaciones sociales del Cantón Caluma Provincia Bolívar durante el periodo 2002 - 2006.

 

Authors
Masson Chávez, Wilian Arturo
Format
BachelorThesis
Status
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La presente investigación titulada “ESTUDIO DE IMPACTO DEL PROYECTO PROLOCAL, EN LAS ORGANIZACIONES SOCIALES DEL CANTÓN CALUMA PROVINCIA BOLÍVAR DURANTE EL PERIODO: 2002 – 2006” hace referencia al trabajo desarrollado por los diferentes sectores que componen las redes sociales de la economía informal del Cantón. Es importante conocer que el fortalecimiento de las instituciones que prestan servicio en diferentes campos, tendrá repercusión en el desarrollo socioeconómico de nuestro pueblo. En la actualidad hay preguntas sobre los programas de desarrollo rural de cara a los próximos años. Queda por aclarar la política de dicho desarrollo en el contexto de la población, y en especial si la ayuda se basa principalmente en los campesinos “viables” (los que tienen un acceso a la tierra, crédito y mercado) o, desde una perspectiva general, los distintos grupos “pobres” rurales. En nuestro contexto, que el Desarrollo Rural sea competencia del Gobierno Nacional marca la necesidad de políticas más activas e integradoras que tomen en cuenta, a los grupos vulnerables. PROLOCAL (Proyecto de Reducción de la Pobreza y Desarrollo Rural Local) nace cuando el Estado ecuatoriano a través del entonces conocido Ministerio de Bienestar Social, celebró con el Banco Mundial de Reconstrucción y el Fomento, el Convenio de Préstamo BIRF – 7067 – EC, con fecha 3 de enero de 2002. Su papel, como proyecto, fue animar, impulsar y acompañar a las organizaciones sociales y a los Gobiernos locales en la realización de sus propias iniciativas de desarrollo. Se revela cambios importantes en las áreas de trabajo: las organizaciones han recuperado la fe en acciones promovidas por el Estado pero, sobre todo, han recuperado la credibilidad en sus propias capacidades. PROLOCAL, contó con un financiamiento global de 48 millones de dólares, que provino de un préstamo otorgado por el Banco Internacional de Reconstrucción y Fomento – Banco Mundial, al Estado ecuatoriano, una donación de la Comisión Europea a través del Programa Ecuatoriano Europeo de Seguridad Alimentaría – PROEESA, recursos fiscales del Gobierno Nacional y aportes de los actores locales institucionales y sociales para la ejecución de las distintas actividades del Proyecto.
Cocoa is native to Mexico, whose fermented seeds, toasted and ground tropical plant the key ingredient of chocolate is obtained. The main producers of cocoa are; Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Brazil, Africa and Central America. (Ospina, J.1995). Cocoa cultivation in one form or another has spread and today is cultivated in almost all tropical and subtropical areas of the globe (Ochse, M.1998). Currently almost three million tons of cocoa produced worldwide. Cocoa production in Ecuador is 88,000 metric tons (Fernandez, J. 2000). At the level of the Province of Bolivar production is 958 tons distributed in the areas of Caluma, Echeandía, ships and San Luis de Pambil, with an area of ​​approximately 17 984 hectares (INEC. 2002). A cantonal cocoa farming is of great importance since it depends on the economy of much of the farmers it has been successfully adapted to this area resulting in excellent production both in quantity and quality (Rojas, A. 2005). In the canton Caluma cocoa it is currently a source of income for farmers, since it is the second most after orange. The cantonal production is 230 tons spread over 4,770 hectares. (MAG. 2000). The application of plant growth regulators is widespread in many cultures and with it very different and specific objectives pursued. The plant growth regulator is a synthetic hormone. The organic substance is a hormone that is synthesized within the plant and that at low concentrations, can activate, inhibit, or modify their growth. Its fundamental action is to accelerate or slow certain stages of plant development. (Yuste, P 2000). Gibberellins are chemically related substances gibberellic acid. They are characterized mainly by their influence on stem elongation and therefore the greater plant growth. (Soberón, J. 2005). Gibberellic acid (GA) produces elongation and stem cells with a similar indoleacetic acid (IAA) but not identical effects. That acts in many tissues where indoleacetic acid is ineffective or inhibitory and vice versa. In some tissues, whether applied indoleacetic acid having a greater stimulatory effect of lengthening normal. This suggests that the action of gibberellin occurs somewhere that precedes the action of auxin in the reaction sequence leading to growth stimulation by elongation. Indoleacetic acid effects are related to protein synthesis and act at the level of enzyme induction or transcription deoxidized ribonucleic acid (DNA). Gibberellic acid stimulates cell division in the apex of the stem and stem elongation. (Bidwell, R. 1993). In asexual propagation by grafting once the grafts begin to sprout gibberellic acid is applied in order to obtain as quickly as possible and therefore grafting plants of good quality and in less time to meet the producers of this noble Fruit (INIAP. 1999).

Publication Year
2009
Language
spa
Topic
IMPACTO DEL PROYECTO PROLOCAL
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/257
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openAccess
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