Evaluación de polifenoles totales y capacidad antioxidante en extractos de hongos Pleurotus ostreatus y lentinula edodes

 

Authors
Gavilánez Castañeda, José Luis; Mejía García, Jonathan Ricardo
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

research was developed at the State University of Bolivar, Faculty of Agricultural Sciences, Natural Resources and Environment, Agroindustrial Engineering Career, Research Laboratories, aimed at evaluating the concentration of total polyphenols in ethanolic and methanolic extracts of the fungi Pleurotus ostreatus and Lentinula edodes and antioxidant activity. The polyphenols were determined by the Folin Ciocalteu method, using lyophilized fungi samples for the preparation of the extracts and the antioxidant activity by the TBARS method. The extracts prepared from the fungi showed appreciable polyphenols values, being found for the ethanolic extract of Pleurotus ostreatus and Lentinula edodes values of 102.78 and 81.83 mg of gallic acid / 100 g of sample respectively, comparable to those obtained in some fruits. For the methanolic extracts values of 100.45 and 78.92 mg of gallic acid / 100 g of sample were obtained. The values of the polyphenol concentration for the Pleurotus fungus were higher in the two types of extracts and lower for the Lentinula edodes. When evaluating the antioxidant activity, a high antioxidant activity was found for the two types of fungi, Pleurotus ostreatus and Lentinula edodes, presenting values of peroxidase inhibition of 88.04 and 89.49% respectively.
Esta investigación se desarrolló en la Universidad Estatal de Bolívar, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Recursos Naturales y del Ambiente, Carrera de Ingeniería Agroindustrial, Laboratorios de Investigación, tuvo como finalidad evaluar la concentración de polifenoles totales en extractos etanólicos y metanólicos de los hongos Pleurotus ostreatus y Lentinula edodes y la actividad antioxidante. La determinación de polifenoles se realizó por el método de Folin Ciocalteu, utilizando muestras de hongos liofilizadas para la preparación de los extractos y la actividad antioxidante por el método TBARS. Los extractos preparados a partir de los hongos mostraron valores apreciables de polifenoles, encontrándose para el extracto etanólicos de Pleurotus ostreatus y Lentinula edodes valores de 102,78 y 81,83 mg de ácido gálico/100 g de muestra respectivamente, comparables a los obtenidos en algunas frutas. Para los extractos metanólicos se obtuvieron valores de 100,45 y 78,92 mg de ácido gálico/100 g de muestra. Los valores de la concentración de polifenoles para el hongo Pleurotus fueron más altos en los dos tipos de extractos y más bajos para el Lentinula edodes. Al evaluar la actividad antioxidante, se encontró una elevada actividad antioxidante para los dos tipos de hongos, Pleurotus ostreatus y Lentinula edodes, presentando valores de inhibición a la peroxidasa de 88,04 y 89,49 % respectivamente.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
POLIFENOLES
HONGOS
ANTIOXIDANTE
EXTRACTOS
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3132
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openAccess
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