Evaluación del efecto del extracto de paico (Chenopodium ambrosioides) obtenido por cromatografía en el tratamiento de parasitosis gastrointestinal en bovinos

 

Authors
Lema Orta, Edison Wilmer
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

For this investigation, the genera of parasites present in the cattle herd of the "Los Ángeles" farm located in the canton of Puerto Quito in the province of Pichincha at 200 m.s.n.m. The process of obtaining the pure extract of paico (EPP) was carried out in the laboratory of the research department of the State University of Bolivar located in the city of Guaranda-Ecuador, started with the washing of the plant to remove the dirt, then dried at 47 ° C for two days, crushed and pulverized with the help of a mill. Once the paico was pulverized, it was weighed and placed in the thimble and using the equipment soxhlet and hexane by means of entrainment with this solvent, it was possible to obtain the paico compounds mixed with the hexane, after this procedure, the obtained substance was taken to the rotary evaporator. To be able to separate the hexane from the extract once this procedure was finished we obtained the PPE and it was stored in sealed jars and is ready for use, after that a small sample of the extract was taken to perform a gas chromatography to determine the number of components present in the EPP, the percentage and the retention time of the same. Thus, it was possible to detect at 9,078 minutes, with a percentage of 6.39% ascaridol which is responsible for the antiparasitic activity. The doses used were, for the treatment one (T1) which fueled the control subject 0 ml / kg / pv, in the treatment two (T2) a dose of 0.1 ml / kg / pv was applied and the treatment three (T3) received a dose of 0.2 ml / kg / pv. After having obtained the weights of each animal the doses and the corresponding dilutions were prepared to avoid possible side effects, the compound was administered orally. Seven and fourteen days after the administration of PPE, samples of blood and feces were taken from an individual of each treatment to corroborate the results obtained in the present investigation. For the analysis of the data, a descriptive statistics model was used.
Para esta investigación se determinó los géneros de parásitos presentes en el hato ganadero de la finca “Los Ángeles” ubicada en el cantón Puerto Quito en la provincia de Pichincha a 200 m.s.n.m. El proceso de la obtención del extracto puro de paico (EPP) se lo realizó en el laboratorio del departamento de investigación de la Universidad Estatal de Bolívar ubicado en la ciudad de Guaranda-Ecuador, se inició con el lavado de la planta para retirar la suciedad, luego se lo secó a 47°C durante dos días, se trituró y se pulverizó con la ayuda de un molino. Una vez pulverizado el paico se pesó y colocó en el dedal y usando el equipo soxhlet y hexano por medio de arrastre con este solvente se logró obtener los compuestos del paico mezclados con el hexano, posterior a este procedimiento, la sustancia obtenida se llevó al rotavapor para poder separar el hexano del extracto una vez terminado este procedimiento obtuvimos el EPP y se almacenó en frascos sellados y está listo para su uso, posterior a esto se tomó una pequeña muestra del extracto para realizar una cromatografía gaseosa para poder determinar el número de componentes presentes en el EPP, el porcentaje y el tiempo de retención de los mismo. Es así que se logró detectar al minuto 9,078, con un porcentaje de 6,39% el ascaridol el cual es responsable de la actividad antiparasitaria. Las dosis empleadas fueron, para el tratamiento uno (T1) el cual fuel el sujeto de testigo 0 ml/kg/pv, en el tratamiento dos (T2) se aplicó una dosis de 0,1 ml/kg/pv y el tratamiento tres (T3) recibió una dosis de 0,2 ml/kg/pv. Luego de haber obtenido los pesos de cada animal se preparó las dosis y las diluciones correspondientes para evitar posibles efectos secundarios, el compuesto se administró por vía oral. A los siete y catorce días posteriores a la administración de EPP se recolectaron muestras de sangre y heces de un individuo de cada tratamiento para corroborar los resultados obtenidos en la presente investigación. Para el análisis de los datos se empleó un modelo de estadística descriptiva.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
EXTRACTO DE PAICO
GASTROINTESTINAL
PARASITOSIS
BOVINOS
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/2861
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