Evaluación del síndrome ascítico utilizando diferentes niveles de bicarbonato de sodio en la producción de pollo broiler

 

Authors
Granja Rojas, Katya Paola
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In the Canton Guaranda at 2923 msnm, it was determined to evaluate the ascitic syndrome using different levels of sodium bicarbonate in the production of chicken broiler. We applied the statistical model of variance analysis ADEVA, means separation according to Tukey 0.5% and an experimental design of blocks directly random, total 200 chickens broiler. Percentages, means, frequency and graph were designated. The objectives were: I) To evaluate the ascitic syndrome using different levels of sodium bicarbonate in the production of chicken broiler. II) To determine the percentage of sodium bicarbonate that influenced the decrease of the ascitic syndrome. III) Identify at which stage of chicken growth was the highest incidence of ascitic syndrome. IV) Establish the economic analysis of the benefit / cost ratio (RB / C). The experimental variables and results; Initial weight T5 and T3 44.75 gr; T5 final weight with 3719.63 gr / animal; T5 weight gain 1177.23 gr / animal; Total feed intake in the five treatments 2118 lb / lot; Food conversion T5 with 1.33%; Mortality 0%; T2 benefit / cost with $ 1.66. Finally, this research determined that the different levels of sodium bicarbonate for the prevention of ascites was related by genetic, environmental, nutritional factors with 1% sodium bicarbonate, handling and biosecurity, which contributed to animal welfare.
En el Cantón Guaranda a 2923 msnm, se determinó evaluar del síndrome ascítico utilizando diferentes niveles de bicarbonato de sodio en la producción de pollo broiler. Se aplicó el modelo estadístico análisis de varianza ADEVA, separación de medias según Tukey 0.5% y un diseño experimental de bloques directamente al azar, total 200 pollos broiler. Se designó porcentajes, medias, frecuencia y gráfico. Los objetivos planteados fueron: I) Evaluar el síndrome ascítico utilizando diferentes niveles de bicarbonato de sodio en la producción de pollo broiler. II) Determinar el porcentaje de bicarbonato de sodio que influyo en la disminución del síndrome ascítico. III) Identificar en qué etapa de crecimiento del pollo se presentó mayor incidencia de síndrome ascítico. IV) Establecer el análisis económico de la relación beneficio/costo (RB/C). Las Variables experimentales y resultados; Peso inicial T5 y T3 44.75 gr; Peso final T5 con 3719.63 gr/animal; Ganancia de peso T5 1177.23 gr/animal; Consumo total de alimento en los cinco tratamientos 2118 lb/lote; Conversión alimenticia T5 con 1.33%; Mortalidad 0%; Beneficio/costo T2 con $ 1.66. Finalmente esta investigación determinó que los diferentes niveles de bicarbonato de sodio para la prevención de la ascitis estuvo relacionada por los factores: genético, ambiental, nutricional con el 1% de bicarbonato de sodio, manejo y bioseguridad, los que contribuyeron al bienestar animal.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
ASCITIS
DOSIS
POLLOS BROILER
FARMACOLOGÍA
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1630
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openAccess
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