Consejería Nutricional a Pacientes con Trastornos de Coagulación (Hemofilia) Hospital Alfredo Noboa Montenegro, Guaranda. noviembre 2018

 

Authors
Moreno Freire, Lilia Elizabeth; Salazar Solis, Liliana Jeannette
Format
BachelorThesis
Status
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Description

The research project called NUTRITIONAL COUNSELING TO PATIENTS WITH DISORDERS OF GOAGULATION (HEMOPHILIA), HOSPITAL "ALFREDO NOBOA MONTENEGRO", GUARANDA. NOVEMBER 2018 was proposed with the objective of providing nutritional counseling to patients with hemophilia at the Alfredo Noboa Montenegro Hospital, by identifying the physical characteristics of the patients and applying anthropometric indicators to be able to know nutritional status, as well as to know the consumption and frequency of Considered foods that should and should not be in the diet of people with coagulation problems, for which it was essential to sustain in a theoretical and conceptual way the object of study and thus define the route to be followed properly, then determine the methodology that is must use according to the type of study, determine the technique and the instrument that was used to collect information that was subsequently processed where a particular data has been established that 3 of the patients have a nutritional status with excesses thus presenting overweight, as well that food intake is less p redominante that of allowed foods for which it is recommended to restructure the diet they maintain and with this improve their nutritional status and avoid diseases that can lead to death. Keywords: counseling, nutrition, hemophilia.
El proyecto de investigación denominado CONSEJERIA NUTRICIONAL A PACIENTES CON TRASTORNOS DE GOAGULACION (HEMOFILIA), HOSPITAL “ALFREDO NOBOA MONTENEGRO”, GUARANDA. NOVIEMBRE 2018 se planteó con el objetivo de Brindar consejería nutricional a pacientes con hemofilia del Hospital Alfredo Noboa Montenegro, a través de identificar las características físicas de los pacientes y aplicar indicadores antropométricos para poder conocer estado nutricional, de igual modo conocer el consumo y frecuencia de alimentos considerados que deben y no estar en la dieta alimentaria de las personas con problemas de coagulación, para lo cual fue indispensable el sustentar de forma teórica y conceptual el objeto de estudio y así definir adecuadamente la ruta a seguir, seguidamente determinar la metodología que se debe de emplear en conformidad al tipo de estudio, determinar la técnica y el instrumento que sirvió para recolectar información que posteriormente fue procesada donde se ha establecido un dato particular que 3 de los pacientes presentan un estado nutricional con excesos presentándose así sobre peso, al igual que la ingesta de alimentos es menos predominante que la de alimentos permitidos por lo cual se recomienda re estructurar la dieta que mantienen y con esto mejoren su estado nutricional y eviten enfermedades que puede llevarles hasta la muerte. Palabras clave: consejería, nutrición, hemofilia.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
ENFERMERIA
CONSEJERÍA NUTRICIONAL
PACIENTES CON TRASTORNOS
COAGULACIÓN (HEMOFILIA)
HOSPITAL ALFREDO NOBOA MONTENEGRO
GUARANDA. NOVIEMBRE 2018
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3007
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