Plan de marketing internacional para el incremento de las ventas del emprendimiento María Esther Café Gourmet, Ibarra, 2019

 

Authors
Aulla, María A.; Valencia, Lorena E.
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The main objective of this work was to prepare an International Marketing plan for the company Marie Esther Gourmet. The scientific theoretical bases addressed were about the production process of artisanal coffee, marketing strategies, international marketing and digital marketing. The research paradigm was mixed; field, the methods used were inductive, deductive, analytical and synthetic. The study population was formed by the owner manager of the company and two workers. The instrument was validated by expert criteria. It was determined that the company operates in the market for 2 years, offering artisanal coffee in presentations of 1krg., 400 gr., 300 gr, and 200 gr. The company lacks business philosophy and knowledge of international marketing plans so it was necessary to develop a plan that contains the analysis of the company, current situation, corporate image, market research determined to Peru as a target country, product analysis, price, distribution channel, commercial communication, which demonstrate the feasibility of the plan. The international marketing plan allows the company to expand the market and sales, achieving better economic benefits for the owner and workers, digital media for product promotion are social networks. The marketing channel for the sale of coffee to the city of Zapotillo is direct from producer to wholesaler.
El presente trabajo tuvo como objetivo general elaborar un plan de Marketing Internacional para el emprendimiento María Esther Café Gourmet. Las bases teórico científicas abordadas fueron el marketing internacional, estrategias de marketing, marketing digital. El paradigma de investigación fue mixto; de campo, los métodos empleados fueron inductivo, deductivo, analítico y sintético. La población motivo de estudio estuvo conformada por el gerente propietario de la empresa y dos trabajadores. Se llegó a determinar que la empresa opera en el mercado 2 años, ofertando café artesanal en presentaciones de 1krg., 400 gr., 300 gr, y 200 gr. La empresa carece de filosofía empresarial y de conocimientos de planes de marketing internacional por lo que fue necesario elaborar un plan que contiene el análisis de la empresa, situación actual, imagen corporativa, investigación de mercados determinado a Perú como país objetivo, análisis del producto, precio, canal de distribución, comunicación comercial, proyección de ventas, que demuestran la factibilidad del plan. El plan de marketing internacional permite a la empresa ampliar el mercado y las ventas, consiguiendo mejores beneficios económicos para el propietario y trabajadores, los medios digitales para la promoción del producto son redes sociales. El canal de comercialización para la venta de café a la ciudad de Zapotillo es directo de productor a comerciante mayorista.
Universidad de Otavalo

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
Marketing internacional
Incremento
Ventas
Emprendimiento
Café Gourmet
Ibarra
Marketing internacional para el incremento de ventas
Repository
Repositorio Universidad de Otavalo
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http://repositorio.uotavalo.edu.ec/handle/52000/215
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License
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