Estudio piloto sobre la ecología alimentaria del Mono Araña de Cabeza Marrón (Ateles fusciceps) en el Chocó ecuatoriano

 

Authors
Tapia Arboleda, Andrea Alejandra
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The Chocó forest in the province of Esmeraldas, Ecuador, is the habitat of the brown-headed spider monkey (Ateles fusciceps). Due to loss of habitat and poaching, this primate is currently categorized as critically endangered (IUCN). The objectives of this study are: to contribute to the understanding of the feeding ecology of A. fusciceps by determining which plant species are consumed during the dry season, and by evaluating the relationship between the forest’s fruit production and the primate’s feeding patterns. Methodology proposed by Miller and Dietz (2004) was applied to calculate the production of fruit trees. Additionally, the method proposed by Snaith and Chapman (2005) was used to measure feeding rates and determine dietary preferences. The nutritional composition of the fruits ate by A. fusciceps was analyzed to determine a correlation between the protein and fat percentage and the total number of fruits ingested. Feeding preferences were registered for Brosimum utile which shows the highest number of bites per fruit, the proportion of individuals feeding from the total of individuals feeding in the tree, the total number of fruits consumed and the percentage of protein.
Los bosques del Chocó en la provincia de Esmeraldas, Ecuador, son el hábitat del mono araña de cabeza marrón (Ateles fusciceps) que se encuentra en la categoría de peligro crítico (UICN) principalmente por la pérdida de hábitat y cacería (Cuarón et al., 2010). Este estudio buscó evaluar en qué medida los patrones de alimentación de esta especie están relacionados con la producción de frutas del bosque. Para esto se utilizó la metodología propuesta por Miller y Dietz (2004) para calcular la producción de los árboles frutales, y por Snaith y Chapman (2005) para estimar la tasa de alimentación y así evaluar las preferencias alimentarias. Además se realizó un análisis nutricional de los frutos registrados en la dieta de A. fusciceps para estimar si existe una relación entre el porcentaje de proteína y grasa, yel número de frutos ingeridos. Durante la época seca (julio y agosto 2012), se registraron preferencias por especies de frutos como Brosimum utile que presenta los promedios más altos en el tiempo dedicado a la alimentación, el número de mordiscos por fruto, la proporción de individuos alimentándose en relación al total de individuos en el parche, el número de frutos consumidos y el porcentaje de proteína.

Publication Year
2013
Language
esp
Topic
Ciencias
Biología
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2720
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/