Determinación del pH y contenido total de azúcares de varias bebidas no alcohólicas su relación con erosión y caries dental.

 

Authors
Suh, Hwadam
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The aim of the study was to determine the values of pH and total content of sugar in different acidic and sweet drinks, as it relates to the appearance of dental erosion and tooth decay. Materials and Methods: 23 drinks were used: 2 waters (distilled water, control group, and Dasani water without gas), 5 soft drinks (Coca-Cola, Diet Coke, Coca-Cola Zero, Sprite and Sprite-Zero), 2 natural fruit juices (orange and lemonade), 4 industrial fruit juices (Storm Vivant orange and lemon, de Valle orange and lemon), 5 energy drinks (Red Bull, Monster, Cult sugar free, Cult and V220), 2 sports drinks (Gatorade and Powerade, both grape flavor), and 3 industrial teas (Fuze lemon tea and black tea, and Snapple green tea). These drinks were tested for pH and sugar content chemical-analytically. The potentiometer was used to determine the pH and the refractometer of Abbe for determining the refractive index, the amount of sucrose in the natural fruit juices, and degrees Brix (° Brix) or the total amount of sugar in the beverage industry. The results were subjected to a comparative analysis. Results: The pHs of the beverages were between 2.30 and 3.40, except for distilled water (control group) and Dasani water without gas, 6.54 and 6.23 respectively. The most acidic beverage was Coca-Cola (2.30) and the least acid was the Sprite (3.40), both belonging to the group of soft drinks. The sugar content of most drinks was high, about 25 grams in a ½ liter container, which is the recommended intake of sugar a day. The sweetest drinks were the lemonade and Monster, the energizer with 63 grams in ½ liter and distilled water, Dasani water without gas, Coca-Cola Light and Sprite-Zero had 0 grams of sucrose/sugar. The beverage with the lowest pH and highest sugar content was the lemonade. Conclusion: Most beverages analyzed presented a pH level below the critical pH (5.5) to initiate the demineralization of tooth enamel and thus dental erosion, and high level of sugar associated with dental caries.
El objetivo del estudio fue determinar los valores de pH y el contenido total de azúcares de diferentes bebidas ácidas y dulces, dada su relación con la aparición de erosión y caries dental. Materiales y método: Se utilizó 23 bebidas: 2 aguas (agua destilada, grupo control, y agua sin gas de Dasani), 5 refrescos gaseosos (Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero, Sprite y Sprite-Zero), 2 jugos naturales de frutas (naranja y limonada), 4 jugos industriales (Vivant Storm naranja y limón, del Valle de naranja y de limón), 5 bebidas energizantes (Red Bull, Monster, Cult sin azúcar, Cult y V220), 2 bebidas deportivas (Gatorade y Powerade, ambos sabor a uva), y 3 tés industriales (Fuze tea limón y té negro y Snapple té verde). Estas bebidas fueron sometidas a pruebas químico-analíticas para determinar el pH y el nivel de azúcar. Se utilizó el potenciómetro para determinar el pH y el refractómetro de Abbe para determinar el índice de refracción, cantidad de sacarosa, en los jugos naturales de frutas y los grados Brix (°Brix) o la cantidad total de azúcar en las bebidas industriales. Los resultados fueron sometidos a un análisis comparativo. Resultados: El pH de las bebidas utilizadas están en un rango entre 2,30 y 3,40, a excepción del agua destilada (grupo control) y agua sin gas de Dasani con 6,54 y 6,23 respectivamente. La bebida con pH más ácido fue la Coca-Cola (2,30) y la menos ácida fue el Sprite (3,40), ambas pertenecientes al grupo de las bebidas gaseosas. El contenido de azúcar de la mayoría de las bebidas fue alto, sobre los 25 gramos en un envase de ½ L, que es la ingesta recomendada de azúcar al día. Las bebidas más dulces fueron la limonada y el energizante Monster, ambos con 63 gramos en ½ L y el agua destilada, el agua sin gas de Dasani, la Coca-Cola Light y Sprite-Zero tuvieron 0 gramos de sacarosa/azúcar. La bebida con pH más bajo y con mayor cantidad de azúcar fue la limonada. Conclusión: La mayoría de las bebidas analizadas presentan un nivel de pH inferior al pH crítico (5,5) para iniciar la desmineralización del esmalte dental y por consiguiente, la erosión dental, y niveles de azúcar altos con valores asociados a la aparición de caries.

Publication Year
2013
Language
esp
Topic
Erosión dental
Medicina
Odontología
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2181
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