Prediction of climate change impacts on Cocoa Crops in Trinidad and Tobaga

 

Authors
Argote Deluque, Karolina Andrea
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The impacts of climate change on agriculture will be spatially heterogeneous and certain regions, due to a combination of environmental and socio-economic factors are likely to be at a greater risk. For example, the small island nations found in the Caribbean region possess characteristics that make them particularly susceptible to the effects of climate change, with rising sea levels and a potential increase in extreme meteorological events an imminent threat. It can be noted that a knowledge gap linking the impacts of climate change to crop productivity exists and that this is particularly pertinent for crops of lower economic value, some of which are found in the Caribbean. Additionally, the Tropics, including the Caribbean nations, are often affected by a shortage of historic data which combined with a lack of established robust models can further inhibit agricultural research. This study is focused on the impacts of climate change on the cocoa crop in Trinidad and Tobago. We integrated knowledge reported by local experts such as Trinitario Cocoa Resources with CIAT’s expertise in species habitat modeling. The deterministic model, MaxEnt, maximum entropy mode, combined with current climate data from the global database WorldClim and future climate data derived from GCMs, was used to drive the analysis. The impacts of the SRES-A2 (2020s and 2050s) and SRES-A1B (2020s and 2050s) scenarios on the climatic suitability of cacao in Trinidad and Tobago were analyzed and it was found that in general the models performed well. The mean coefficient of variance of bioclimatic variables was between 5 and 11% and agreement between models was greater than 60% in over 70% of the countries. After conducting regional climate analysis, it was found that generally, Trinidad and Tobago will have a decrease in the average annual rainfall in 2020 and 2050, and a potential increase in mean annual temperature. Under such conditions it is estimated that a loss of up to 20% in climatic suitability could affect cacao producing municipalities located in lowland areas (Tobago, Piarco, south of Sangre Grande and Talparo part). In contrast, climatic suitability in highland regions will increase, mainly, in northeastern Trinidad (north of the municipality of large blood) where currently the crop is not present. This suggests that small cocoa farmers in Trinidad and Tobago in the near future should migrate to highland areas, where according to the models climatic suitability of the crop will be higher. Failure to migrate production could result in reduced output of cacao, significant economic loss, and damage to the survival of agricultural communities in Trinidad and Tobago.
Hoy día, los efectos del cambio climático sobre la agricultura difieren alrededor del mundo, unas regiones son más vulnerables que otras. Tal es el caso de las pequeñas islas que hacen parte de la región Caribe, las cuales poseen características que las hacen especialmente vulnerables al cambio climático. A pesar de esto, existen grandes vacios al intentar evaluar y/o analizar la relación entre el cambio climático y la productividad de los cultivos, especialmente cuando no son de gran importancia económica en el mundo y cuando se trata de islas en los trópicos, ya que no hay suficientes datos ni modelos disponibles. Este estudio evalúa los impactos del cambio climático en Trinidad y Tobago especialmente sobre el cultivo de cacao, integrando conocimiento local de instituciones como el Trinitario Cacao Resources con la experiencia de organizaciones como el CIAT en la modelación de nicho ecológico usando modelos deterministicos como MaxEnt (Máximum Entropy), datos climáticos de la base de datos mundial WorldClim y modelos GCMs para el futuro. Al analizar el impacto de los escenarios del IPCC SRES-A2 2020s, SRES-A2 2050s, SRES-A1B 2020s y SRES-A1B 2050s sobre la aptitud climática de los cultivos de cacao en Trinidad y Tobago, se obtiene en general un buen comportamiento de los modelos, con un coeficiente de variación promedio de las variables bioclimáticas entre el 5 y el 11% y una concordancia entre los modelos mayor al 60% en más del 70% del territorio. A partir del análisis climático regional se concluye que en términos generales, Trinidad y Tobago tendrá una potencial disminución progresiva de la precipitación anual promedio en 2020 y 2050, y un potencial aumento en la temperatura anual promedio. Esto se traduce en la predicción de hasta un 20% de pérdida en la aptitud climática en tierras bajas de municipios donde actualmente se cultiva cacao (Tobago, Piarco, parte sur de Sangre Grande y Talparo) y a su vez un incremento de la aptitud climática del cultivo en tierras altas, ubicadas en el noreste de Trinidad (norte del municipio de sangre grande), donde actualmente no hay presencia del cultivo. Esto sugiere que los pequeños agricultores de cacao en Trinidad y Tobago en el futuro cercano, deberán migrar hacia tierras altas, donde de acuerdo a los modelos; la aptitud climática del cultivo será mayor, para evitar importantes pérdidas económicas o cambios abruptos en su estilo y calidad de vida de los agricultores.

Publication Year
2014
Language
esp
Topic
Geografía
Trinidad y Tobago
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3301
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/