Characterization of contaminants by different treatments for their removal in water use of Caffeine as a model compound

 

Authors
González Salguero, Nicole Belén
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Samples of three Advanced Oxidation Processes AOPs such as Fenton, Photo-Fenton, and photocatalysis, and samples of an adsorption process: moringa oleifera were characterized at different times to monitor their caffeine removal process. An analytical method was developed through Reverse Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC) for caffeine determination. The obtained calibration curve was found to be linear (R2=0.99948) for a [5:100] ug/mL range. Caffeine’s retention time varied between 10.5-10.7 minutes. Precision and reproducibility were achieved for the characterization method. The different methods have been tested as water treatments procedures for removal of organic compounds, being caffeine an organic compound model. The coagulation and flocculation process of moringa oleifera was found to be working up to 65% caffeine removal, and the AOPs were found to achieve up to 90% removal. Degradation of caffeine was monitored by UV for the Advanced Oxidation Processes. The different methods for caffeine removal were found to be statistically different (p< 0.05).
Muestras de tres procesos de oxidación avanzada, AOPs por sus siglas en inglés, como Fenton, Foto-Fenton, Fotocatálisis, y muestras del proceso de abdsorción: moringa oleifera, fueron caracterizados para el monitoreo de su proceso de remoción de cafeína. Un método analítico fue desarrollado en Cromatografía de Alto rendimiento en modo fase reversa RP-HPLC para la determinación de cafeína. La curva de calibración obtenida presentó linealidad (R2=0.99948) en un rango de [5:100] ug/mL. El tiempo de retención de la cafeína varió entre 10.5-10.7 minutos. Se alcanzó precision y repetitividad para el método. Los diferentes métodos fueron analizados como procesos alternativos en el tratamiento de aguas residuales para la remoción de contaminantes orgánicos, siendo la cafeína un modelo de contaminante. El proceso de floculación-coagulación de la moringa oleifera conllevó a una eliminación del 65%, mientras que los procesos de oxidación avanzada alcanzaron una eliminación del 90%. La degradación de la cafeína fue monitoreada mediante UV para los procesos de oxidación. Los diferentes métodos fueron hallados estadísticamente diferentes (p< 0.05).

Publication Year
2016
Language
Topic
Tratamiento de Aguas Residuales
Extracción (Química)
Aguas Residuales
Purificación
TECNOLOGÍA
TECNOLOGÍA AMBIENTAL
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/6311
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openAccess
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