Estudio de factibilidad para la producción y comercialización del pepino de mar de Galápagos (Isostichopus fuscus) bajo cautiverio en la zona de Chanduy Santa Elena - Ecuador.

 

Authors
Egred Saá, Augusto Danilo
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The sea cucumber (Holothuroidea) of the species Isostichopus fuscus is native of the Pacific coasts of America, from Baja California in Mexico to northern Peru. This animal was brought to the brink of extinction due to fishing without restraint to satisfy the demands of the Asian market where it is traditionally consumed because of its benefits to human health and its flavor. This project analyses the production and commercialization of the sea cucumber to the Asian market and also introduces this product to the Ecuadorian market by raising these animals in captivity, without further exploit to the already limited marine natural resources. This product will be raised and processed in Chanduy, in the province of Santa Elena. It will grow for one year before it is slaughtered, processed, packed, and sold. A monthly, continuous production of 1,036.80 kg is estimated, which are packaged and exported to Hong Kong which is a duty-free port, through the “free on board” (FOB) method. Hong Kong imported on the last years an average of 4,651 tonnes of sea cucumber; of this entire amount only 1.5 tonnes were of the fuscus species from Ecuador mainly because the vast majority of its limited supply depends on fishing. Anything that is unfit for export will be introduced to the local market, having a demand of approximately 464,294 potential buyers in the main cities of Ecuador. The project requires an investment of $574,200, an annual expenditure of $319,108 and has an annual net income for the second year of $194,384, reaching in the tenth year $612,295 of operations. The project has a maximum annual break-even point of 4,457.42 kg. which represents 35.82% of total production. It also has an IRR of 34% and NPV of $ 994,003, demonstrating this to be an attractive and profitable project.
El pepino de mar (Holothuroidea) de la especie Isostichopus fuscus es nativo de las costas del pacifico de América, desde Baja California en México, hasta el norte del Perú. Este animal en las costas continentales fue llevado al borde de la extinción debido a la pesca sin mesura para comercializarlo al mercado asiático donde es consumido tradicionalmente debido a sus beneficios y a su sabor. Este proyecto analiza la producción de pepino de mar, su comercialización al mercado asiático y su introducción al mercado nacional criando estos animales en cautiverio, es decir sin seguir explotando los ya limitados recursos marítimos. Este producto se criará y procesará en la zona de Chanduy durante un año, luego del cual se lo sacrifica, procesa, empaca y comercializa. Se tiene prevista una producción mensual continua de 1,036.80 kg. los cuales se empacan y exportan a Hong Kong, puerto libre de impuestos, por medio de una transacción libre a bordo (FOB). Hong Kong ha importado en promedio 4,651 toneladas anuales de pepino de mar, de esto solo 1,5 toneladas son de la especie fuscus proveniente del Ecuador debido a que la gran mayoría de la oferta es por pesca. Todo lo que no sea apto para exportación será introducido al mercado nacional, habiendo una demanda de aproximadamente 464,294 potenciales compradores en las principales ciudades del Ecuador. El proyecto necesita de una inversión de $574,200, un gasto anual de $319,108 y genera utilidad neta en el segundo año de $194,384, llegando al décimo a ser de $612,295. El proyecto tiene un punto de equilibrio anual máximo de 4,457.42 kg. lo cual representa el 35.82% de la producción total; además tiene una TIR de 34% y VAN de $ 994,003, demostrando ser un proyecto atractivo y rentable.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Holothurioidea
Animales marinos
CIENCIAS
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1520
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/