Plan de negocios para Cocoa-Nilla licor cremoso de cacao y vainilla

 

Authors
Uzcátegui Izurieta, Nicolás
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The business plan presented here proposes the creation of Cocoa-Nilla, a cocoa and natural vanilla liqueur. There are 3 factors that justify the production of this liqueur in Ecuador: 1) the increase in liqueur consumption; 2) the support and national campaigns provided by the government to increase production and consumption of local products; 3) the increase in import duties for foreign alcoholic beverages. The sector analysis of the liquor industry points out rivalry as the one single force that must be counteracted and it is here proposed to use differentiation as a generic strategy to do so. Cocoa-Nilla will seek out to position itself as a premium taste liqueur at a low price (compared to similar imported liqueurs). Taste was singled out as the most important attribute in this type of products and there is an ample space for differentiation in this aspect. The key differential element will be the use of natural vanilla extract and caviar. Efforts for enhancement and development of flavor will be carried out continuously. The market research established that there is in fact a space for a liqueur like Cocoa-Nilla and the target will be a population of ~30,000 inhabitants in the city of Quito (socioeconomic status A, B and C+) The initial investment adds up to $121,850 and it is proposed to be covered with 70% of credit and 30% of personal funds. After performing the financial estimates for 4 years it was determined that the project is feasible, with an internal return rate of 69% and a net present value of $265,559.
El presente plan de negocios propone la creación de Cocoa-Nilla, un licor cremoso de cacao y vainilla natural. Existen 3 factores que justifican la producción de este licor cremoso en el Ecuador: 1) el incremento en consumo de bebidas alcohólicas tipo liqueurs; 2) el apoyo y campañas nacionales por parte del gobierno para incrementar la producción y consumo de productos locales; 3) el incremento de impuestos a las bebidas alcohólicas importadas. El análisis sectorial de la industria de licores determina que la única fuerza a contrarrestarse es la rivalidad y la manera en que se plantea contrarrestar esta fuerza es por medio de una estrategia genérica de diferenciación. Se buscará posicionar a Cocoa-Nilla como un licor de sabor premium y precio bajo (en relación a los licores similares importados). Se determinó también que el sabor es el atributo más importante en este tipo de producto y existe un amplio campo para diferenciación en este aspecto. El elemento diferenciador clave será el uso de extracto y caviar de vainilla natural y se harán esfuerzos continuos para el desarrollo y mejoramiento del sabor. El estudio de mercado demostró que sí existe espacio para un licor como Cocoa-Nilla y se determinó que el mercado objetivo será de ~30.000 personas en la ciudad de Quito (estrato socioeconómico A, B y C+). El valor de la inversión inicial para el proyecto es de $121.850, el cual se plantea financiar con 70% de préstamo y 30% de capital propio. Al realizar las proyecciones financieras a 4 años se determinó que el proyecto es viable, con una tasa interna de retorno de 69% y un valor actual neto de $265.559.

Publication Year
2014
Language
esp
Topic
Ciencias sociales
Historia económica
Administración de empresas
Plan de negocios
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3759
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/