Estudio de prefactibilidad para la producción y comercialización de carne de conejo (Oryctolagus cuniculus)en Sierra Centro del Ecuador

 

Authors
Tipantasig, Liliana (dir); Tipantasig Moposita, Liliana Verónica
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The overall objective of the present study was to evaluate the technical and financial feasibility of the commercial breeding and processing of rabbits in canton Píllaro, province of Tungurahua, and further commercialization of their meat in the domestic market, on the basis of an initial production of 4,200 rabbits and the sale of 7,560 kilos of meat, and a final production of 5,105 rabbits and the sale of 9,189.23 kilos of meat in the fifth year. The internal market study reveals that the provinces with the highest production are Tungurahua (50% of the nation total), followed by Pichincha, Chimborazo, Imbabura and Cotopaxi, and that there is a low consumption of rabbit meat in Ecuador, in spite of the fact that 88% of respondents in a survey claimed to have ever consumed or consume rabbit meat regularly. The explanation for the low demand and consumption could be the lack of knowledge of the nutritional properties of the meat and the difficulty of getting the product in supermarkets. The financial study shows that this project is feasible because it yields a satisfactory profit, as evidenced by the internal rate of return (IRR) of 32%, the net present value of $46,553.86, and a benefit/cost ratio of $1.62. The equilibrium point 2,136.36 kg, calculated for the first year, accounts for less than 40% of the expected production estimated in 7,560 kg, which confirms the viability of the project. The production, processing and marketing of rabbit meat is an interesting and profitable business that doesn't demand a high investment nor requires a complex management.
El objetivo general del presente estudio fue evaluar la factibilidad técnica y financiera de la cría comercial y procesamiento de conejos en el cantón Píllaro, Provincia de Tungurahua, y la ulterior comercialización de su carne en el mercado nacional, partiendo de una producción inicial de 4,200 conejos y la venta de 7,560 kilos de carne, para llegar a producir 5,105 conejos y comercializar 9,189.23 kilos de carne a partir del quinto año. El estudio de mercado a nivel nacional revela que las provincias con mayor producción son Tungurahua (50% del total nacional), seguida por Pichincha, Chimborazo, Imbabura y Cotopaxi y que existe un bajo consumo de carne de conejo en el Ecuador, pese a que el 88% de participantes en una encuesta asegura haber consumido alguna vez o consumir carne de conejo regularmente. La explicación para la baja demanda y consumo podría ser el desconocimiento de las propiedades nutricionales de la carne y la dificultad de conseguir el producto en los supermercados. El estudio financiero demuestra que este proyecto es factible pues permite obtener una utilidad satisfactoria, como lo demuestra la tasa interna de retorno (TIR) de 32%, el valor actual neto o valor presente neto (VAN) de $46,553.86, y una relación beneficio/costo de $1.62. El punto de equilibrio de 2,136.36 kilogramos, calculado para el primer año, representa menos del 40% de la producción esperada de 7,560 kilogramos, lo cual corrobora la viabilidad del proyecto. La producción, procesamiento y comercialización de carne de conejo es un negocio interesante y rentable que no demanda de una alta inversión ni exige de un manejo complejo.

Publication Year
2013
Language
esp
Topic
Tecnología
Ingeniería en agroempresas
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3338
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/