¿Comemos tiburón? identificación molecular de carne de tiburón de venta en mercados y pescaderías del Distrito Metropolitano de Quito

 

Authors
Mateo Calderón, María José
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Shark fishing has been part of the mankind history since ancient times. Lots of products have been obtained from this resource and their catch has increased significantly since the 80 's. This has caused a decline in the population of different shark species, and several marine ecosystems have been affected in Ecuador and the world. The aim of this study was to identify shark meat by molecular methods, sold in 11 markets and 3 fisheries in the Metropolitan District of Quito. DNA was extracted from 154 fish samples bought in markets labeled as: white sea bass, “picudo”, tuna, wreckfish, dogfish and “tinto”. Molecular identification was performed through PCR reactions using species specific primers targeting the ITS2 region of ribosomal DNA. Identification was initially made by simple PCR and then multiple PCR was performed to produce diagnostic amplicons; this last technique allows for a simultaneous differentiation between shark species found in the analyzed sample. The molecular identification results showed that 26.67% of the fish samples belonged to 3 different species of shark. The species identified were Prionace glauca (60%), Carcharhinus falciformis (32.5%), and Alopias pelagicus (7.5%). With this information, it can be confirmed that shark meat is being sold under another names in the Metropolitan District of Quito. The protocol for molecular identification of shark species is a reliable and useful tool to characterize shark species when morphological identification is not possible. The methodology used in this study will help to generate reliable information about the use of sharks in Ecuador. This will in turn support policies on fisheries management and conservation of sharks in the country. Also, it will help to confirm the sale of shark meat in Ecuador´s markets and support regularization.
La pesca de tiburón ha sido parte de la historia de la humanidad desde tiempos ancestrales. Gran cantidad de productos se han obtenido a partir de este recurso y por esto su pesca ha aumentado significativamente desde los años 80. Esto ha provocado que las poblaciones de diferentes especies de tiburón disminuyan y varios ecosistemas marinos en el Ecuador y en el mundo se han visto afectados. El objetivo de este estudio fue identificar mediante métodos moleculares, el porcentaje de carne de tiburón que se vende en 11 mercados y 3 pescaderías del Distrito Metropolitano de Quito. Para esto, se extrajo ADN de 154 muestras de tejido muscular obtenidas en los mercados vendidas bajo nombres como: corvina, picudo, atún, cherna, tollo y tinto. La identificación molecular fue llevada a cabo mediante reacciones de PCR con múltiples primers especie-específicos basados en regiones ITS2 del ADN ribosomal. Se realizó la identificación de carne de tiburón y su especie por PCR simple. Posteriormente se realizó PCR múltiple para producir amplicones de diagnóstico y diferenciar de forma simultánea entre las diferentes especies de tiburón encontradas en la muestra analizada. Los resultados de la identificación molecular mostraron que el 26,67% de las muestras de pescado colectadas pertenecieron a distintas especies de tiburón. Las especies identificadas fueron Prionace glauca (60%), Carcharhinus falciformis (7,5%), y Alopias pelagicus (32,5%). Con esto se confirma que la venta de carne de tiburón bajo otro nombre se está llevando a cabo en el Distrito Metropolitano de Quito. El protocolo de identificación molecular de especies de tiburón, es una herramienta confiable y útil para identificación de especies de tiburón cuando no es posible la identificación morfológica. La metodología utilizada en el presente estudio ayudará a generar bases confiables sobre el uso de tiburones en Ecuador y a su vez será útil para sustentar políticas sobre el manejo de la pesquería y la conservación de tiburones en el país. Así también, ayudará a sincerar la venta de carne de tiburón en los mercados del Ecuador y posiblemente a regularizarla.

Publication Year
2014
Language
esp
Topic
Ciencias
Ecología aplicada
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3149
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/