Evaluación de 2 dietas y un testigo para cebar animales Brahman mestizos en la provincia de Santo Domingo de los Tsáchilas.

 

Authors
Cerón González, Paula Catalina
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Three feeding regimens in the fattening of steers were tested (factor A): A1 fresh chopped pasture (control), A2: feeding based on supplemented chopped pasture with a diet on palm kernel basis, and A3: chopped pasture with a diet on cocoa husk basis. Additionally, implantation effect with Revalor G was studied (factor B): B1 implanted animals and B2 non-implanted animals. 18 half-blood steers were used, with an average initial weight of 380 kilograms, divided in three groups to receive the factor A treatment, each of which was, divided in two subgroups to receive the factor B treatment. The experiment was made in confinement conditions; in small 6m² individual pens were they had free access to a mineral supplement and fresh water. The experiment lasted five weeks: one week in adaptation period and four weeks in experimental period. Results of the first period showed approximately 50 kilograms of weight loss in all animals. Analysis of variance of the experimental period data allowed to detect significant differences between A factor treatment (P<0.05), the same which, according to the Tukey test, showed that the weights in the animals of the supplement groups were significantly higher than the group with the fresh pasture only diet (A1). At the end of the experimental period it was found that all the animals gained weight compared to the initial weight of this phase and the steers of the A2 group exposed significantly higher weights (P<0.01) than the animals with the A3 treatment, which were significantly heavier than the control group (A1). Significant differences were not found between the body weights of the anabolic Revalor G implanted steers and the non-implanted steers.
Se probaron tres regímenes alimenticios en la ceba de novillos de carne (factor A): A1 pasto fresco picado (testigo), A2 pasto picado suplementado con una dieta a base de palmiste, A3 pasto picado suplementado con una dieta a base de cascarilla de cacao. Adicionalmente, se estudió el efecto de la implantación con el anabólico Revalor G (factor B): B1 animales implantados y B2 animales sin implante. Se emplearon 18 novillos mestizos con un peso inicial de 380 kilos, divididos en tres grupos para recibir los tratamientos del factor A, y estos a su vez, dividido en dos subgrupos para recibir los tratamientos del factor B. El experimento se realizó en condiciones de estabulación individual, en corrales de 6m² donde tuvieron libre acceso a un suplemento mineral y a agua fresca. El experimento se extendió por cinco semanas: una semana como periodo de adaptación y cuatro semanas como periodo experimental. Los resultados al término del periodo de adaptación mostraron pérdidas de aproximadamente 50 kilogramos en el peso de todos los animales. El análisis de varianza permitió detectar diferencias significativas entre los tratamientos del factor A (P≤0.05), las mismas que, de acuerdo a la prueba Tukey, revelaron que los pesos de los animales de los grupos suplementados fueron significativamente mayores que los pesos de los animales del grupo alimentado solo con pasto (A1). Al término del periodo experimental se encontró que todos los animales habían ganado peso respecto al peso inicial de esta fase y que los novillos del grupo A2 exhibieron pesos significativamente mayores (P≤0.01) que los animales que recibieron el tratamiento A3, que a su vez fueron significativamente más pesados que los animales del grupo testigo (A1). No se encontraron diferencias significativas entre los pesos corporales de los novillos implantados con el anabólico Revalor G y los que no recibieron dicho implante.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Producción
Ciencias agropecuarias
Agroempresas
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2030
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/