Estudio de factibilidad para la producción y comercialización de cacao (Theobroma cacao L.) variedad CCN-51, Jama-Manabí

 

Authors
Carrión Santos, Julián Alberto
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This project is a pre-feasibility study showing the clon “CCN-51” variety of cocoa (Theobroma cacao L.) as an alternative production with a good fermentation procedure that can compete in the market with cacao “arriba” which is consider of high quality. That pretends to be as a business alternative in Jama, province of Manabí-Ecuador. The project presents a detailed market research that analyzes the supply and demand of the crop in the world. Cote de Voir is the largest producer with 1,482 metric tons/year, with a 38% of the whole market. The largest importer of coca beans is the United States with 33%. This project also estimates the demand and supply in Ecuador, which states that of all 100,000 metric tons/year that this country produces, 60% is exported to the United States; 20% is distributed between Japan, France and Germany; the rest is for local spending. Also this project presents a technical study containing information on the production of the crop, adequate handling and commercialization. Finally, a financial study presented an analyzed, which presents the accounting costs and expenses of $34,150.71 for10 hectares/year 1, contrasting with the corresponding income of $55,860.00 for10 hectares/year. In addition, financial indicators supporting the profitability of the agribusiness are presented including: a net present value of $45,996.37 an internal rate of return of 21% and a benefit-cost relation of $2.71.
El proyecto es un estudio de factibilidad del cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) variedad clon CCN-51 como alternativa a la producción de cacao Nacional, ya que posee rendimiento superior; y con un buen proceso de fermentación puede llegar a competir como cacao de calidad. Así mismo este proyecto pretende mostrar el cultivo como una alternativa de negocio en Jama provincia de Manabí- Ecuador. El proyecto detalla un estudio de mercado donde se observa la oferta y la demanda del cultivo de cacao en el mundo. Costa de Marfil es el mayor productor de cacao con 1,482 toneladas métricas/año; con un 38% del total del mercado. El mayor importador de cacao es Estados Unidos con el 33% del total. En el Ecuador, actualmente se estima que hay una producción de 100,000 toneladas métricas/año, de las cuales el 60 % son exportados directamente a Estados Unidos, y un 20% entre Japón y Francia. Asimismo, se presenta un estudio técnico con información actualizada para la producción tecnificada del cultivo, y su comercialización. Finalmente se analizan en el estudio financiero los costos y gastos que a su vez suman un total de $34,150.71 por 10 hectáreas/año 1, y los ingresos que genera el cultivo a partir del 3er año que ascienden a $55,860.00 por 10 hectáreas/año. Se concluye que el cultivo de cacao es rentable por los indicadores financieros, puesto que el valor actual neto es de $45,996.37, la tasa interna de retorno 21%, y la relación beneficio-costo $2.71.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Ciencias agropecuarias
Cultivos vegetales
Chocolate
Cocoa
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2533
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/