Social class and consumption of quinua in Cuenca. 2017

 

Authors
Acurio Páez, Fausto David
Format
Article
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ABSTRACT This article shows from the voices of women, the relationship between social class and food consumption. It identifies how the quinoa is today consumed fundamentally by the upper strata of the society in Cuenca and it is almost unknown by peasants and poorer urban strata, the result of processes related to distinction or stigma. Objective: Understand the practices of social differentiation in Cuenca from the alimentation, using as a case study, the consumption of quinoa. Methodology: It is a multisite ethnographic research with seven families; four of the urban area and three of the rural area of Cuenca, it was carried out between October 2016 and June 2017. Results: The stories of the women around the feeding and the consumption of quinoa allow visualizing the symbolic elements that revolve around the food and its praxis in the particular historical and sociocultural context of Cuenca. Conclusions: Food consumption is marked by class habitus. The quinoa is an example of this, it disappeared from the family table because of the symbolic depreciation inherited from the colony, and today it returns as a communicating symbol of social distinction. Keywords: chenopodium quinoa, medical  anthropology,  feeding behavior, healthy lifestyle.
RESUMEN Este artículo muestra desde las voces de las mujeres, la relación entre clase y consumo de alimentos. Identifica el consumo actual de la quinua fundamentalmente por los estratos altos de la sociedad cuencana y casi desconocida por campesinos y estratos urbanos más pobres, resultado de procesos relacionados con la distinción o el estigma. Objetivo: Entender las prácticas de diferenciación social en la ciudad de Cuenca a partir de la alimentación, usando como caso de estudio el consumo de la quinua Metodología: Investigación etnográfica multisituada con siete familias; cuatro del área urbana y tres del área rural del cantón Cuenca, realizada entre octubre de 2016 a junio de 2017. Resultados: Los relatos de las mujeres en torno a la alimentación y el consumo de quinua, permiten visibilizar los elementos simbólicos que giran en torno a la comida y su praxis en el contexto histórico y sociocultural particular de Cuenca. Conclusiones: El consumo de alimentos está marcado por el habitus de clase. La quinua es un ejemplo de ello, desapareció de la mesa familiar por la depreciación simbólica heredada desde la colonia, y hoy regresa como símbolo comunicador de distinción social. Palabras claves: chenopodium quinoa, clase social, conducta alimentaria, estilo de vida saludable.

Publication Year
2019
Language
spa
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REVISTAUC
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