Evaluación de diferentes dosis de moringa (Moringa oleífera) como promotor de crecimiento y acabado de pollos broiler en la provincia Bolívar

 

Authors
Díaz Sánchez, Katherinne Sthefanny
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The evaluation of different doses of moringa (Moringa oleífera) as promoter of growth and finishing of broiler chickens, was carried out in Bolívar Province, Guaranda Canton, Sector Laguacoto II, the objectives of the investigation were: To evaluate the different moringa doses (Moringa oleifera) as a promoter in the growth and finishing of chicken broilers; To establish the optimum dose 0, 50gr / ton, 100gr / ton, 150gr / ton, 200gr / ton, of moringa in the feeding of chickens; Perform the bromatological analysis of Moringa oleifera; Determine the economic profitability in relation to benefit / cost. The block design was used completely at random, with the Moringa oleifera study factors at a dose of 50gr / ton, 100gr / ton, 150gr / ton, 200gr / ton, compared to the control in the diet of 300 broiler chickens, in the results can be noted that the addition of Moringa oleifera in the diet of broiler chickens, if it contributed positive effects in the production, giving poultry farmers alternatives to supplement the diets of the chickens, since better results were obtained in the proposed variables , based on these results it is recommended to use Moringa oleifera at a dose of 200gr / ton in broiler chicken diet (T5) since average weights of 2696.72 grams were obtained per bird at the sixth week, compared to the (T1) obtained average results of 2287.56 grams per bird at the sixth week, with T5 being the best results in the present investigation.
La evaluación de diferentes dosis de moringa (Moringa oleífera) como promotor de crecimiento y acabado de pollos broiler, se realizó en la Provincia Bolívar, Cantón Guaranda, Sector Laguacoto II, los objetivos de la investigación fueron: Evaluar las diferentes dosis de moringa (Moringa oleífera) como promotor en el crecimiento y acabado de pollos broiler; Establecer la dosis óptima 0, 50gr/ton, 100gr/ton, 150gr/ton, 200gr/ton, de moringa en la alimentación de pollos; Realizar el análisis bromatológico de la moringa oleífera; Determinar la rentabilidad económica en relación beneficio/costo. Se utilizó el diseño de bloques completamente al azar, con los factores de estudio de Moringa oleífera a dosis de 50gr/ton, 100gr/ton, 150gr/ton, 200gr/ton, frente al testigo en la dieta alimenticia de 300 pollos broiler, en los resultados se puede notar que el adicionar Moringa oleífera en la dieta alimenticia de pollos broiler, si aportó efectos positivos en la producción, dando a los avicultores alternativas para suplementar las dietas alimenticias de los pollos, ya que se obtuvo mejores resultados en las variables propuestas, basado en estos resultados se recomienda usar Moringa oleífera a dosis de 200gr/ton en la dieta de pollos broiler (T5) ya que se obtuvieron pesos promedio de 2696.72 gramos por ave a la sexta semana, comparado con el (T1) que se obtuvieron resultados promedio de 2287.56 gramos por ave a la sexta semana, siendo el T5 el de los mejores resultados en la presente investigación.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
MORINGA
GANANCIA
CONVERSIÓN
MORTALIDAD
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/2891
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