Evaluación agronómica de cuatro líneas promisorias de Trigo Duro (Triticum turgidum L.) a la fertilización nitrogenada en la localidad de Laguacoto III, cantón, Guaranda, provincia Bolívar

 

Authors
Guerrero Reyes, Edison Ramón
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The hard wheat is the second most important crop of the Triticum species, of all the different ways of consuming, it is the most important one in human diet, this consumption has increased notably due to rapid growth in the population, an excellent performance of semolina, a sufficient balance of protein and for its favorable industrial conditions. The total production of wheat in Ecuador is insufficient with the internal demand. The cereals, and particularly wheat, respond to a chemical and organic fertilization, nitrogen, being the most important nutrient. With the farming industry, the utilization of the chemical fertilizers has increased, most of them being nitrogenous fertilizers. It has been calculated that synthetic fertilizers provide more than 40% of the nitrogen assimilated through plants, where two are multiplying the volume of nitrogen incorporated through the terrestrial cycle. The considered objectives of this investigation were the following: i) Evaluate the agronomics characteristics of four promising lines of hard wheat. ii) Measure the effect of three doses of Nitrogen about the performance, iii) Determine the potential of nutritional quality of the three best germplasms, iv) Select the two best germplasms of hard wheat to release as commercial variety. The present investigation was realized in the Laguacoto III farm of the Universidad Estatal de Bolivar, Guaranda canton, Bolivar Province. The DBCA design was utililized in a divided area with 12 treatments and 3 repetitions. An analysis of variances, polynomial tendencies, linear correlation and regression, and tukey test at 5% wer realized to compare the averages of the germplasms and Nitrogen. An approximate nutritional analysis of the hard wheat germplasms wasrealized. The most important obtained results in this investigation were the following: the most relevant was registered in the treatment T3 (A1B3), with 3.853,3 Kg/ha. A linear response for nitrogen is determined. The positive narrowness, highly significant between the components NEMC, PR, and FB verses output. Regarding the approximate nutritional analysis, the germplasms presented values that are above industrial requirements adequate for the production of pastas, noodles, cookies, emphasizing germplasm A2 con 14,79% of protein. Finally, it was determined that the four lines (A1, A2, A3 and A4) meet the agronomic and quality demands of the flour industry characteristics.
El trigo duro es el segundo cultivo más importante de las especies Triticum, y bajo las diferentes formas de consumo es uno de los más importantes en la alimentación humana, y el consumo se ha incrementado debido al rápido crecimiento de la población, y un excelente rendimiento de semolina, adecuado balance de proteínas y buenas condiciones industriales. En el Ecuador la producción de trigo, es insuficiente y se importa el 98% de la demanda nacional. Los cereales responden a la fertilización química y orgánica, siendo el nutriente más importante el nitrógeno. Los fertilizantes sintéticos proporcionan actualmente más del 40% del nitrógeno asimilado por las plantas, habiéndose multiplicado por dos el volumen que se incorpora al ciclo terrestre. Los objetivos de esta investigación fueron: i) Evaluar las características agronómicas de cuatro líneas promisorias de trigo duro. ii) Medir el efecto de tres dosis de N sobre su rendimiento. iii) Determinar el potencial nutricional de calidad de las tres mejores líneas de trigo y iv) Seleccionar al menos dos líneas para liberarlas como variedades comerciales. Esta investigación se realizó en la Granja Laguacoto III, cantón Guaranda, provincia Bolívar. Se utilizó un diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA), en parcela dividida, con 12 tratamientos y 3 repeticiones. Se realizaron análisis de varianza, tendencias polinomiales, correlación y regresión lineal y prueba de Tukey al 5 % para comparar los promedios. Se realizó el análisis nutricional proximal. Los resultados más importantes obtenidos en esta investigación fueron: El rendimiento promedio más alto se tuvo en el T3 (A1B3), con 3 853,3 Kg/ha. Se presentó una respuesta lineal para el N. con una estrechez positiva, altamente significativa entre los componentes NEMC; PR y FB versus el rendimiento. En cuanto al análisis nutricional proximal las líneas presentaron valores que están por encima del requerimiento industrial, adecuados para la producción de pastas, fideos y galletas; destacándose la línea A2 con 14,79 % de proteína. Finalmente, se pudo determinar que las cuatro líneas (A1; A2; A3 Y A4) reúnen las características agronómicas y de calidad que demanda la industria harinera.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
TRIGO DURO
FERTILIZACIÓN
EVALUACIÓN
LÍNEAS PROMISORIAS
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1751
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