La valoración global subjetiva como indicador del estado nutricional de los pacientes que ingresan al servicio de cirugía en el Hospital Eugenio Espejo

 

Authors
Rivadineira, María Andrea
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Malnutrition is an unrecognized problem in hospitals around the world. It is related to a longer stay in the hospital, higher costs as well as greater risk of mortality and complications after surgery. The aim of this study was to determine the nutritional state of patients admitted to surgical treatment by means of the Subjective Global Assessment Form. The sample population was 70 patients (33 female and 37 males) between the ages of 21 and 66. They were admitted to the surgical section of a public hospital in Quito called “Hospital Eugenio Espejo” from June to July, 2011. The participants were classified according to their nutritional state: well nourished, moderately malnourished and severely malnourished. The frequency of malnutrition according to the SGA was 47,1%. Based on the SGA measurement 31,4% of the patients were classified as suffering moderate malnutrition and 15,7% as suffering severe malnutrition. The diagnostic was associated mostly with males, patients suffering with cancer and patients staying longer in the hospital. The prevalence of malnutrition in hospitalized patients in this study was high. Therefore, nutritional assessment should be performed as part of the clinical examination in all the patients to give support to patients before and after the surgery.
La desnutrición hospitalaria es un problema de gran importancia alrededor del mundo entero. La desnutrición de los pacientes influye en una prolongación de la estancia hospitalaria, la morbi-mortalidad, en el proceso clínico de la recuperación del paciente, además como se ha demostrado en algunos estudios los altos costos médicos. El objetivo principal es conocer en qué condiciones nutricionales ingresan los pacientes a través de la Valoración Global Subjetiva. Se realizó el estudio a 70 pacientes (33 mujeres y 37 hombres) que estaban en el piso de Cirugía General en el Hospital Eugenio Espejo de la ciudad de Quito, entre los 21 y los 66 años. Los participantes fueron clasificados según el grado de nutrición: bien nutrido, desnutrición moderada/sospecha o desnutrición grave/severa A través de la VGS se estableció que un 47,1% de los pacientes presentaron desnutrición. De los cuales un 31,4% presentó desnutrición moderada y un 15,7% desnutrición severa. Esto fue más frecuente en los varones, en los pacientes con cáncer y los pacientes con la estadía más larga. La valoración nutricional debe ser parte de la evaluación clínica de todos los pacientes que ingresan al hospital, para poder identificar a los pacientes que necesitan un soporte nutricional previo o post operatorio.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Nutrición
Valoración
CIENCIAS
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1442
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/