Estudio de factibilidad para la producción de ensilaje de maíz (Zea mays), como suplemento para ganado lechero en Vinchoa, Provincia de Bolívar - Ecuador

 

Authors
Solano Martinez, David Andrés
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

It has been shown that corn silages have turned out to be an effective alternative for the diet of dairy cattle in Ecuador when there is a shortage of pasture, since corn silages utilize low-cost products and are easy to produce. While the fundamental aim of this project was to assess the technical and financial feasibility of the silage production, which is elaborated frop corn stalks, a product is eventually obtained after harvesting the corncob in a doughy texture. In the present study we used a model of corn silages in the shape of a cake, which is an economic and functional model for the filling and extraction of the material. When the latter is ready, each corn silages has an estimated capacity of 751 sacks of 45 kg.
Los ensilajes de maíz resultan ser una alternativa eficaz para la alimentación del ganado lechero en el Ecuador durante las épocas de escasez de forraje, por tratarse de productos de bajo costo y de fácil producción. El objetivo primordial de este proyecto fue el de evaluar la factibilidad técnica y financiera de la producción de ensilaje elaborado a partir de cañas de maíz, un producto que se obtiene luego de haber cosechado la mazorca en estado de choclo. En el presente estudio se utilizó un modelo de silo de pastel o torta, el cual es un modelo económico y funcional para el llenado y extracción del material cuando éste se encuentra listo. La capacidad estimada de cada uno de estos silos es de es 751 sacos de 45 kg.

Publication Year
2010
Language
esp
Topic
Maíz - Industria y Comercio - Ecuador
Producción Alimentaria - Ecuador
CIENCIAS SOCIALES
HISTORIA ECONÓMICA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/726
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/