Influencia de los ácidos grasos insaturados del Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) en la glicemia postprandial de sujetos saludables.

 

Authors
Valdez Simpson, María Alegría
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The busy lifestyle many people have today, the exponential development of the food industry, the intense inactivity, the bad alimentation habits, the genetic component and some others, are factors that influence in the development of The Non Transmissible Chronic Diseases (NTCD) such as Diabetes; main cause of death at national statistics and considered by the World´s Health Organization, the world´s pandemic disease. The present study focused on evaluating the effect of the unsaturated fats of the Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) in the postprandial glycemia of healthy people. A clinical designed study was used during 2 experimentation days with 9 healthy volunteers with ages between 18 and 28 (sample size was defined by previous experimentation). In both days using capillary blood samples basal glycemia was determined, in day 1 postprandial glycemia 1 (2 hours after the intake of a breakfast), and in day 2 postprandial glycemia 2 ( 2 hours after intake of breakfast including 25 g of Sacha Inchi). The results were analyzed with the T Student Test, demonstrating no significant difference in the postprandial glycemia after de intake of the Sacha Inchi (Plukenetia volubilis).
El estilo de vida que llevan actualmente la mayoría de personas, el sedentarismo, los malos hábitos de alimentación, el estrés y la carga genética son componentes que influyen en el desarrollo de las Enfermedades Crónicas no transmisibles (ECNT) siendo una de estas la Diabetes; principal causa de muerte a nivel nacional y declarada pandemia mundial por la Organización Mundial de la Salud. El presente estudio evaluó el efecto de la grasa insaturada aportada por el Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) en el control de la glicemia postprandial de sujetos saludables. Se utilizó un diseño clínico en 2 días de experimentación con 9 participantes voluntarios saludables de 18 a 28 años (tamaño de la muestra definido por una prueba piloto). En los 2 días, se determinó en sangre capilar la glicemia basal, en el día 1 glicemia postprandial 1 (2 horas después de ingesta de desayuno), en el día 2 glicemia postprandial 2 (2 horas después de ingesta de desayuno incluyendo 25 g de Sacha Inchi). Los datos fueron analizados mediante la Prueba Estadística de T Pareada, no existiendo diferencia significativa en la glicemia postprandial después de la ingesta de Sacha Inchi (Plukenetia volubilis).

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Nutrición
Salud
Medicina
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2005
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/