Determinación de etapas fenológicas florales de chía (Salvia hispanica L.), quinua (Chenopodium quinoa) y amaranto (Amaranthus sp. L) en la zona de Nono

 

Authors
Arteaga rodríguez, Ena Lucía; Rosales Lalama, María Alejandra
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The present study was conducted in the parish of Nono north of Quito-Ecuador, which is 2827 meters above sea level and has a temperature that ranges between 14 degrees Celsius and 18 degrees Celsius. Quinoa (Chenopodium quinoa), chia (Salvia hispanica L.) and amaranth (Amaranthus sp.L.) were cultivated under controlled conditions, during the months of October 2017 to April 2018. The phenological monitoring of the population of 30 plants was carried out by cultivation by photos and data collection. The quantitative data taken into account were: days after sowing, plant height, polar and equatorial diameter, size of panicles and number of open flowers. The qualitative data taken into account were: color and shape of the plant. With the quantitative data obtained, the descriptive statistics were calculated (mean, standard deviation, coefficient of variation, variance and range) and with the qualitative data the visual scale was made and described according to the BBCH scale. The phenology of the different stages of the crops was obtained, in the quinoa crop the vegetative stage lasted 63 days and the reproductive stage lasted 83 days, the chia had a vegetative stage that lasted 55 days and a reproductive stage that lasted 91 days, and in the amaranth crop the vegetative stage lasted 58 days while the reproductive stage lasted 88 days. In addition, the temperature data was obtained during the whole period of the crops, with the calorific characteristics necessary for the development and growth of the plants, obtaining in the quinoa 1489.70 heat units, in the chia 1072.76 heat units and in the amaranth 844.34 heat units. Upon reaching physiological maturity, the seeds were harvested obtaining a yield in the population of the quinoa crop 652.2 grams/9m2, in the amaranth crop 429.7 grams/9m2 and in the chia crop 200,2 grams/9m2. In the germination tests 100 percent was obtained in the cultivation of quinoa, 59 percento in the amaranth cultivation and 81 percent in the cultivation of chia.
El presente estudio fue realizado en la parroquia de Nono al noroccidente de Quito-Ecuador, la cual se encuentra a 2827 msnm y tiene una temperatura que oscila entre los 14 grados centígrados y 18 grados centígrados. Se cultivó quinua (Chenopodium quinoa), chía (Salvia hispánica L.) y amaranto (Amaranthus sp.L.) en condiciones controladas, durante los meses de octubre 2017 a abril 2018. Se realizó el seguimiento fenológico de la población de 30 plantas por cultivo mediante el registro de la información y fotografías. Las variables cuantitativas registradas fueron: altura de planta, diámetro de yema, tamaño de panojas y cantidad de flores abiertas. Las variables cualitativas registradas: color y forma de las diferentes estructuras de la planta. Con las variables cuantitativas se realizó el análisis de la estadística descriptiva (media, desviación estándar, coeficiente de variación, varianza y rango) y con las variables cualitativas se realizó la escala visual y descriptiva según la escala BBCH, también se determinó las etapas fenológicas florales de los cultivos de acuerdo a la escala. Se obtuvo la fenología de las distintas etapas de los cultivos, en el cultivo de quinua la etapa vegetativa duró 63 días y la etapa reproductiva duró 83 días, la chía tuvo una etapa vegetativa que duró 55 días y una etapa reproductiva que duró 91 días, a su vez en el cultivo de amaranto la etapa vegetativa duró 58 días mientas que la etapa reproductiva duró 88 días. Además, se obtuvieron los datos de temperatura diaria durante todo el ciclo de los cultivos, con la cual se calculó las unidades calor (UC) necesarias para el desarrollo y crecimiento de las plantas. Durante todo el ciclo del cultivo la quinua requirió 1489,70 UC, la chía 1072,76 UC y el amaranto 844,34 UC. El rendimiento del cultivo de quinua fue 652,2 g/9m2, en el cultivo de amaranto fue 429,7 g/9m2 y en el cultivo de chía fue 200,2 g/9m2. En las pruebas de germinación se obtuvo un 100 por ciento en el cultivo de quinua, un 59 por ciento en el cultivo de amaranto y 81 por ciento en el cultivo de chía.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
DESARROLLO ESTACIONAL
FENOLOGÍA
CHÍA
QUINUA
AMARANTO
PARROQUIA NONO-QUITO
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10270
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