Estudio agroproductivo del cultivo de tomate de árbol (Solanum betaceum) en la parroquia Chiquicha del cantón Pelileo provincia de Tungurahua

 

Authors
Carranza Cando, Luciano Fabián
Format
MasterThesis
Status
publishedVersion
Description

The present work of investigation approaches the establishment of productive processes for the producers tree tomato of the Chiquicha; to know an adequate management of agricultural and financial resources of the crop, in order to achieve a better productive chain and therefore better economic income that will help families to have a sustainable standard of living, so the title of the study is: "Agroproductive study of the tomato tree crop (Solanum betaceum) in the Chiquicha parish of the Pelileo Canton of Tungurahua Province", once the theme was defined and the variables outlined: agroproductive study and tree tomato cultivation were proposed as objectives: Describe the agroproductive process of tree tomato cultivation in the parish. Analyze the supply and demand of fruit in the local market and propose new marketing strategies; for this, the information gathered in written and digital sources was very helpful. The research work methodology was established based on the survey made to tree tomato growers and interviews with traders, in order to identify the factors that have an impact on the production and commercialization of the product, at the end of the same it was observed that the 55% of the group of producers surveyed are made up of women and 45% are men; the producers are owners of medium-sized plantations mostly (3 to 4 blocks, 53.8%), they have sporadic technical and professional advice in case all the respondents is 67 individuals and are in an economically productive age; where agricultural work is carried out with family and contracted labor, reactivating the productive sector and reducing levels of unemployment in the area. The loss of production of the tree tomato in the area is due mostly to the incidence and severity of pests (nematodes), diseases (chicken eye) and drought, while the low prices paid by intermediaries represent a serious problem during marketing. For the preparation of the soil to implement the tree tomato crop in the area the producer mostly uses hand tools and yokes. The technology used for the planting of tree tomatoes in the area is mostly chemical combined with organic. According to the research, 88.8% of producers spend fertilization from 150 to 450 USD per block during the entire production process. The collection of fruits is done once a week for sale in wooden boxes and the price set for this is based on the market; This commercialization is carried out 95% to the intermediaries, whether they are wholesale or retail merchants and only 5% do it directly to the final consumer without giving added value
El presente trabajo de investigación aborda el establecimiento de procesos productivos en los agricultores de tomate de árbol del sector Chiquicha; por lo que el título del estudio es: “Estudio agroproductivo del cultivo de tomate de árbol (Solanum betaceum) en la Parroquia Chiquicha del Cantón Pelileo Provincia de Tungurahua”, una vez definido el tema y delineadas las variables: estudio agroproductivo y el cultivo de tomate de árbol se plantearon como objetivos: Describir el proceso agroproductivo del cultivo de tomate de árbol en la Parroquia Chiquicha. Analizar la oferta y demanda de la fruta en el mercado local y proponer nuevas estrategias de comercialización; para ello fue de gran ayuda la información recopilada en fuentes escritas y digitales. La metodología de trabajo de investigación se estableció en base a la encuesta realizada a productores de tomate de árbol y entrevista a comerciantes, para poder identificar los factores que tienen incidencia en la producción y comercialización del producto, al finalizar la misma se pudo observar que el 55% del grupo de productores encuestados están integradas por mujeres y el 45% son hombres; los productores son propietarios de medianas plantaciones en su mayoría (3 a 4 cuadras un 53,8%), los mismos poseen un asesoramiento técnico y profesional esporádico en case la totalidad de encuestados es decir en 67 individuos y están en una edad económicamente productiva; donde las labores agrícolas son realizadas con mano de obra familiar y contratada, reactivando así el sector productivo y reduciendo niveles de desempleo en la zona. La pérdida de producción del tomate de árbol en la zona se debe en su mayoría a la incidencia y severidad de las plagas (nematodos), enfermedades (ojo de pollo) y sequía, mientras que los precios bajos pagados por los intermediarios representan un serio problema durante la comercialización. Para la preparación del suelo para implementar el cultivo de tomate de árbol en la zona el productor en su mayoría utiliza herramientas manuales y yuntas. La tecnología utilizada para la siembra de tomate de árbol en la zona es, en su mayoría química combinada con orgánica. De acuerdo a la investigación el 88,8% de productores, durante todo el proceso productivo gasta en fertilización de 150 a 450 USD por cuadra. La recolección de frutos se lo hace 1 vez por semana para su comercialización en cajas de madera y el precio fijado para está, es en función del mercado; dicha comercialización se la realiza en un 95% a los intermediarios, sean estos comerciantes mayoristas o minoristas y solo el 5% lo realiza directo al consumidor final sin darle valor agregado

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
AGROPRODUCTIVO
PRODUCTO
TOMATE DE ÁRBOL
AGRONEGOCIOS
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3097
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openAccess
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